След последвала предишния хуманитарен прозорец престрелка

"Хамас" се съгласи на ново 24-часово примирие в Газа

"Хамас" се съгласи на ново 24-часово примирие в Газа

Палестинското ислямистко движение Хамас се съгласи в неделя на ново 24-часово примирие в конфликта си с Израел в ивицата Газа, което трябва да започне в 14 часа местно време (11 по Гринуич), обяви говорителят на движението Сами Абу Зухри, цитиран от Ройтерс.

"В отговор на намесата на ООН и предвид на положението на нашия народ, както и по случай Айд ал Фитр (Рамазан Байрам - бел.ред.), съпротивителните групи се съгласиха да подкрепят
24-часово хуманитарно примирие, започващо от 14.00 часа днес", заяви говорителят.

Все още няма реакция от страна на Израел, който отмени собственото си 24-часово примирие по-рано в отговор на ракетния обстрел на Хамас срещу южен и централен Израел, отбелязва агенцията.

"След ракетен обстрел от страна на "Хамас" по време на "хуманитарен прозорец", който бе съгласуван в ентерес на палестинското население, армията на Израел възобновява действията на военно-въздушните, военно-морските и сухопътните си войски в Газа", заявиха военните на Израел в съобщение.

"Хамас" от своя страна отказваше да прекрати огъня докато израелските войски не напуснат Газа, а на населението в региона бъде разрешено да се върне по домовете си.

По оценка на израелските военни от полунощ в неделя, когато изтече предишното примирие, полестинските бойци са пуснали не по-малко от 11 ракети по градове в южен и централен Израел, част от които са били прихванати от противоракетната отбрана на страната.

Армията съобщава още, че 27 войник е загинал при минометен обстрел на границата с Газа по време на обявеното прекратяване на огъня.

Военните действия в ивицата Газа бяха подновени в неделя, след като първо ислямисткото движение Хамас не пожела да удължи с още 24 часа хуманитарното прекратяване на стрелбата по искане на ООН, а след това и Израел се отказа своите действия по запазване на примирието.

Жители на Газа съобщиха за тежък артилерийски обстрел източно от града малко след оповестяването на комюникето, предаде Ройтерс.

Сирените за въздушна тревога прозвучаха в южен и централен Израел сутринта. Най-малко пет ракети паднаха на израелска територия, а други две бяха прехванати от системата за противоракетна отбрана "Железен купол". Не се съобщава за пострадали.

Мащабът на разрушенията в Газа е огромен. Според местни хора, най-малко 85 души са били извадени от руините на разрушените сгради от началото на примирието. Общият брой на жертвите от палестинска страна надвишава 1000. 46 израелци също са били убити в конфликта.

Въпреки ескалацията на конфликта, усилията за намиране на по-траен мир продължават. Външните министри от няколко европейски страни, Съединените щати, Турция и Катар се срещнаха в събота в Париж, за да окажат натиск върху двете страни за удължаване на примирието.

"Всички ние искаме да постигнем възможно най-бързо споразумение за трайно прекратяване на огъня, което отговаря на нуждите на Израел, от гледна точка на сигурността, и на нуждите на палестинците, по отношение на социално-икономическото развитие, и достъп до ивицата Газа", заяви френският външен министър Лоран Фабиюс.

Междувременно, шефът на разузнаването на американското военно министерство генерал Майкъл Флин предрече, че ако групировката "Хамас“ бъде унищожена, ситуацията в Близкия изток ще се влоши.

В изказване на форум по въпросите на сигурността в американския град Аспен, щата Колорадо, той подложи на остра критика действията на Хамас срещу Израел, довели до десетки жертви, но отбеляза, че унищожаването на движението не е отговорът.

"Ако Хамас бъде унищожено, ние вероятно ще се сблъскаме с нещо по-лошо", заяви генералът. Той уточни, че отчитайки сегашната обстановка, в региона може да се появи по-сериозна заплаха, нещо от рода на групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта", която се преименува на "Ислямска държава" и миналия месец обяви Ислямски халифат на контролираната от нея територия в Ирак и Сирия.

Генерал Флин изрази дълбоко съмнение, че конфликтите в Близкия изток скоро ще бъдат решени. "Дали ще има мир в Близкия изток? Не и докато съм жив", отбеляза той.

В същото време израелският вестник "Маарив" съобщи,че Хамас планирало да използва тунелите си в ивицата Газа, за да извърши голямо терористично нападение през септември.

Вестникът се позовава на израелски военни, според които 200 бойци на Хамас планирали да се промъкнат в Израел едновременно през десетки тунели, които излизат близо или на самата територия на шест израелски селища до ивицата Газа.

Хамас смятал да извърши нападението по време на еврейската Нова Година, която е на 24-26 септември т.г., уточнява вестникът.

Информацията за планирания атентат било получена от задържани бойци на Хамас по време на израелската сухопътна операция в ивицата Газа, добавя "Маарив".

 

Споделяне

Още от Свят