Хамас установи контрол над Газа

Хамас установи контрол над Газа

Въпреки информации, че лидерите на палестинските групировки са успели да постигнат поредното споразумение за прекратяване на огъня, според свидетелства на очевидци престрелките продължават и бойците на Хамас практически напълно контролират територията на ивицата Газа, съобщава в четвъртък ББС. Сблъсъците между групировките са се прехвърлили и на Западния бряг в град Наблус.

Споразумението е било договорено по време на телефонен разговор между ръководителя на Палестинската автономия Махмуд Абас и един от лидерите на Хамас Исмаил Хания.

Детайлите на договореностите не се съобщават, но е известно, че се предвижда възможността за назначаване на министър на вътрешните работи от Хамас.

Израел затвори всички контролно-пропускателни пунктове по границата със сектора Газа. Мярката е взета предвид опасността от проникване на територията на воюващи палестинци.

ООН обмисля миротворци

ООН трябва да обсъди възможността за разполагане на мироопазващи сили в ивицата Газа по молба на Махмуд Абас и министър-председателя на Израел Йехуд Олмерт. Генералният секретар на ООН заяви, че това предложение трябва да се проучи, но този път има много препятствия.

Ръководителят на мироопазващите операции на ООН Жан-Мари Гано предупреди, че разполагането на подразделения от “сини каски” може да се осъществи само при съгласие на всички страни, въвлечени в конфликта.

Радикалната палестинска групировка Хамас от своя страна декларира, че не одобрява международни сили по границата между ивицата Газа и Египет, и че всяка подобна намеса ще се смята за окупация.

Насилието в палестинските територии не спира вече шести ден. В боевете са загинали най-малко 80 души, като само в сряда жертвите са били 17.

Военните части на Хамас в момента се целят в политическите и отбранителни командни центрове на Фатах в град Газа, след като в сряда Хамас завзеха важни обекти на север и юг.

Ожесточени боеве се водеха около седалището на агенцията по вътрешна сигурност в Газа, където Хамас взривиха десетки гранати.

Друг ключов обект е сградата на националната сигурност, която също е била обстрелвана с  минохвъргачки през нощта.

В други части на ивицата Газа Фатах по-скоро взривяват важни обекти вместо да се откаже от тях.

Хамас са отправили ултиматум към Фатах в Газа да положат оръжие до 14 часа българско време в петък.

Условия на примирието

Официален представител на Фатах е заяви пред ББС, че са приели списък с условия на Хамас за сключване на примирие, включително назначаване на вътрешен министър, отговарящ за всички палестински сили за сигурност и поделяне на контрола върху границите на Газа.

Фатах заявява, че приема условията по принцип, но е необходим диалог между двете страни.

Постигнатото в понеделник споразумение беше бързо нарушено и сраженията обхванаха северната част на Газа.

Междувременно палестински представители, пожелали анонимност, заявиха, че президентът Махмуд Абах обмисля сериозно възможността да прекрати мандата да палестинското правителство на националното единство, съставено от Хамас и Фатах през март т.г.. Такова съобщение можело да бъде направено до края на деня.

Анализаторите казват, че ако боевете не се прекратят, палестинците могат да се разделят на контролиран от Фатах Западен бряг и контролирана от Хамас ивица Газа.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?