Хамас залага капани за израелски войници в интернет

Хамас залага капани за израелски войници в интернет

Израелската армия предупреди войниците си, че палестинското ислямистко движение Хамас им залага капани в интернет, предаде Ройтерс.

Използвайки снимки на млади жени и еврейски жаргон, активисти на Хамас са разговаряли в социални мрежи с десетки израелски военнослужещи, придобивайки контрол над камерите и микрофоните на телефоните им. Ислямисткото движение провело тази операция предимно във Фейсбук чрез фалшиви профили на млади жени в социалната мрежа.

Израелски офицер, който запозна репортери със случая, увери, че от Хамас не са успели да разкрият важна разузнавателна информация. Повечето от израелските военнослужещи, които са станали жертва на измамата, са с нисък чин.

Основната цел на операцията на палестинското ислямистко движение, което контролира ивицата Газа, била да събере данни за израелските военни сили в района на крайбрежния анклав.

Тя била разкрита, след като израелски войници започнали да докладват за подозрителна активност на свои колеги в социалните мрежи и били идентифицирани десетки фалшиви профили, използвани от Хамас.

През 2001 г. 16-годишен израелец бе примамен на окупирания Западен бряг на река Йордан, където бе застрелян от палестинци, след като започнал връзка в интернет с палестинка, която се представила за американска туристка, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят