Хамбург е първият германски град, забраняващ стари дизелови автомобили

Хамбург е първият германски град, забраняващ стари дизелови автомобили

Хамбург ще бъде първият германски град, който ще наложи частична забрана за дизелови автомобили като част от най-коментираната стъпка в страната за подобряване качеството на въздуха, предаде ДПА.

Пристанищният град ще блокира части от две улици за по-старите дизелови автомобили и камиони от 31 май, съобщи местната агенция за опазване на околната среда, цитирана от ДПА.

Натискът върху най-големите германски градове да подобрят качеството на въздуха нараства и дизеловите превозни средства са главната цел на германските власти заради емисиите им от азотен оксид.

Репутацията на дизеловите коли пострада допълнително през 2015 година заради скандала с автомобилния гигант Фолксваген (Volkswagen). Компанията призна, че е монтирала софтуер в дизеловите си автомобили, който манипулира показанията за вредните емисии.

Всички дизелови превозни средства, които не покриват стандартите за вредни емисии Евро-6, ще бъдат засегнати от забраната в Хамбург.

Ще има изключения при въвежданата забраната. Те ще се отнасят до всички линейки, автомобилите на жителите и гостите, боклукчийските коли, а вановете за доставка и такситата ще могат да използват една от засегнатите улици.

Споделяне

Още от Европа

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?