Хамид Карзай обвини международната общност за измамите на президентските избори

Афганистанският президент Хамид Карзай обвини международната общност - ООН, ЕС и "някои посолства", че са извършили масовите измами на президентските избори от 20 август 2009 г., за които впоследствие упрекнали него, предадават осведомителните агенции в четвъртък.

Карзай на практика бе преизбран при оттеглянето на съперника му от надпреварата на втория тур и след като международната общност осъди масовите измами в полза на действащия президент.

"Истината е, че на президентските и местните избори имаше мащабни, масови измами - в това няма съмнение, но те не бяха дело на афганистанците, извършени бяха от чужденците", заяви Карзай на среща с членовете на Независимата избирателна комисия, натоварена да наблюдава гласуването и обвинена, че е изцяло подчинена на Карзай.

Обединените нации, канцеларията на заместник-специалния пратеник на ООН (тогава американеца Питър Галбрейт), както и френският генерал Филип Морийон - ръководител на мисията от наблюдатели на ЕС на изборите, бяха ядрото на тези измами, каза афганистанският президент.

Измамите бяха организирани оттам, продължи Карзай, споменавайки Галбрейт и Морийон, както и "някои посолства" - без да уточни кои. После те "захраниха" световните медии, за да обвинят нас в тези измами, добави той.

Галбрейт получи благодарности от ООН, след като обвини бившия си шеф, норвежеца Кай Ейде - тогава специален пратеник на ООН в Афганистан, че е прикрил масови изборни нарушения в полза на Карзай. А ЕС, начело с Филип Морийон, първи осъди - месец след изборите - масовите нарушения, които според съюза обхващали най-малко четвърт от гласовете, обявени от избирателната комисия за валидни.

Галбрейт тогава каза, че една трета от гласовете в полза на действащия президент са фалшифицирани - твърдение, което международната общност до голяма степен възприе впоследствие.

Карзай бе наложен за държавен глава от международната общност в края на 2001 г., когато водената от САЩ международна коалиция свали талибаните от власт. През ноември Карзай в крайна сметка бе обявен за победител в изборите, след като съперникът му Абдула Абдула се отказа от участие във втория тур.

От идването на американския президент Барак Обама на власт обаче Карзай е подложен на натиск да пресече корупцията, която разяжда държавата до самия ѝ връх, и да гарантира, че предвидените за септември тази година парламентарни избори ще протекат безупречно.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?