Хамилтън стана обект на расистки обиди след победата на Силвърстоун

Хамилтън стана обект на расистки обиди след победата на Силвърстоун

Световният шампион във Ф1 Люис Хамилтън стана обект на расистки обиди в социалните мрежи след запомнящата победа в гран при на Великобритания в неделя. Британският пилот на "Мерцедес" и пилотът на "Ред Бул" Макс Верстапен са в ожесточена битка за световната титла през тази година.

Двамата стартираха от първа редица на Силвърстоун и се захапаха от първия метър. Верстапен и Хамилтън водиха вълнуващ двубой в продължение на половин обиколка след старта. Всичко приключи на високоскоростния завой Копс. Хамилтън успя да се пласира във вътрешната страна на завоя, а Верстапен се отчаяно се опитваше да остане начело от външната страната. В този момент предната лява гума на британеца се удари в задната дясна на Верстапен. Пилотът на "Ред Бул" загуби контрол и се удари с над 290 км/ч в предпазните бариери.

Хамилтън обаче остана на пистата, като загуби само една позиция от пилота на "Ферари" Шарл Леклер. След това британецът бе наказан с 10 секунди, но това се оказа преодолимо препятствие, защото накрая той спечели състезанието, изпреварвайки Леклер две обиколки преди финала.

Триумфът на Хамилтън и неволите на Верстапен доведоха и до разпалени дисусии между феновете в социалните мрежи. Част от феновете отправиха обиди на расова основа към черокожия британец.

В общо изявление на отбора на "Мерцедес", ръководството на Ф1 и Международната автомобилна асоциация (ФИА) обидите бяха остро осъдени: "Тези хора нямат място в нашия спорт"

Шефът на "Мерцедес Ф1" Тото Волф каза в предаването на BBC Radio 4 Today: "Видяхме същото и по време на Европейското първенство по футбол. Подобни обиди са абсолютно неприемливи".

Отборът на Верстапен "Ред Бул Рейсинг" също излезе с изявление, че хората са "отвратени и натъжени" от обидите към Хамилтън.

"Ние сме яростни съперници на пистата, но всички сме обединени срещу расизма. Няма извинение за това, расизмът няма място в нашия спорт и отговорните трябва да поносат отговорност."

Споделяне

Още от Спорт

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?