“Хамлет“ на Явор Гърдев с Аскеер за най-добър театрален спектакъл

Статуетката за най-добри водещи актьори отнесоха Леонид Йовчев и Илка Зафирова

За най-добро театрално представление на 2013 г. бе избран спектакълът "Хамлет" на Явор Гърдев в Народния театър "Иван Вазов". На тържествена церемония в четвъртък вечерта в Театъра на Българската армия по връчването за 23-и път на наградите Аскеер постановката на Гърдев взе още две статуетки - за главна мъжка роля, която отиде при Леонид Йовчев, и за сценография – на Даниела Олег Ляхова, Никола Тороманов и Венелин Шурелов.

 

"Много благодаря преди всичко на актьорите - те са най-важни в представлението", каза на церемонията Явор Гърдев, чиято постановка победи конкуренцията - "Търси се клоун" на Ивайло Христов и авторския спектакъл "Майките" на Неда Соколовска.

 

Предназначената за Леонид Йовчев награда за най-добър водещ актьор бе приета от колежката му Теодора Духовникова, на която възложил да вземе статуетката, "ако случайно, по някаква причина я получи", тъй като той не може да присъства. Йовчев бе предпочетен пред Марин Янев ("Търси се клоун") и Герасим Георгиев- Геро ("Господин Балкански").

 

Поемайки наградата за сценография от името на тримата отличени, Никола Тороманов заяви , че "тримата успяхме да свършим работа, която е тежка и за сам човек“. “Радвам се, че това е забелязано", посочи той.

 

Илка Зафирова бе отличена в Аскеер за водеща женска роля с превъплъщението си в Елизабет Лоу в "Когато дъждът спря да вали" от Андрю Бовел на Зорница София в Малък градски театър "Зад канала". Зафирова надви изпълненията на Жорета Николова и Елена Азалова, играещи в представления на Петър Денчев - "Морски пейзаж" в Народния театър и "Карнавал" в Драматичния театър в Стара Загора.

 

Вземайки статуетката от миналогодишния ѝ носител за водеща мъжка роля Камен Донев, Зафирова каза, че “мисля, че можем да направим света по-добро място, щом сме избрали да се занимаваме с изкуство".

 

Камен Донев поздрави цяла България - без политическия елит, който по думите му не заслужава.

 

Атанас Атанасов спечели приза за поддържаща мъжка роля за участието си в "Хората от Оз" на Галин Стоев в "Театър 199",. В същата категория при жените статуетката отиде при Станка Калчева за участието ѝ в "Часът на вълците" в Младежкия театър. Калчева пожела на всички да са щастливи, след като цитира рецептата за щастие на Бергман: "Добро здраве и лоша памет."

 

Емилия Радев получи голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство навръх 81-ия си рожден ден. Тя бе поздравена с “Обяснение в любов“, изпълнено от колегите ѝ Иван Радоев, Милен Миланов, Ангел Генов, Тигран Торосян, Стойко Пеев, Георги Новаков, Мирослав Косев, Георги Къркеланов.

 

Радева отвърна с танц от място и под аплодисментите на залата получи наградата си, заобиколена от цялата трупа на Военния театър.

 

"Много е вълнуващо да съм отново на тази сцена, където съм имала изключителни преживявания цели 33 години и съм направила най-хубавите си роли с най-добрите си приятели и колеги. Радвам им се и сега, радвам се, че се е запазил духът на творческа

радост, на творческо присъствие, който усетих още с идването си тук съвсем млада - големи актьори има Театърът на Българската армия", каза Емилия Радева. Тя обяви, че поделя наградата - "по съвест, творческа съдба и вълшебно партньорство" - с покойния си съпруг и колега Любомир Димитров, с когото са имали върхови моменти на сцената на Театъра на армията.

 

Аскеер'2013 за съвременна българска драматургия спечели Елена Алексиева за "Терапевтът", поставена от Крис Шарков в Народния театър.

 

"Честит празник на всички, които помагат на човешкия дух да продължава да диша", пожела Мая Новоселска, която получи наградата за музика на Антоний Дончев за "Ричард Трети" по

Шекспир на Стефан Москов в Народния театър.

 

"Излизам аз, тъй като Тони е в Тайван за концерт с именити свои колеги. Той написа прекрасна музика за прекрасния спектакъл на Теди Москов, с когото сме братовчеди", пошегува се актрисата.

 

Със ставане на крака и продължителни аплодисменти беше почетена паметта на отишлите си през последната година именити театрали - актьорите Тодор Колев, Георги Калоянчев, Петър

Попйорданов и режисьорът Младен Киселов, на които беше посветен специален видеоклип.

 

Непохватен средновековен учен, изигран от Веселин Анчев, и асистентката му Зорница - начетена и секси съвременна девойка, в която се превъплъти Анастасия Ингилизова, "откриха" с телескоп изгряващата звезда през тази година. Това е Димитър Живков за многобройните роли в авторския му моноспектакъл "Живак", постановка на Димитър Стефанов, продуцирана от "Креди Арте".

 

С хумористични тематични "сценки", песни и танци актьорите от Театъра на армията въвеждаха номинациите за наградите и в другите категории, предава БТА. Звучаха популярни шлагери, поп и рокпарчета с подобаващи за случая текстове. Появи се дори Йода от "Междузвездни войни", и то като игуменка на женски манастир - на галактиката "Декамерон", за да представи номинациите за водеща женска роля.

 

Галаспектакълът по награждаването, който бе дело на режисьорката Диана Добрева, бе представен като полет извън гравитацията, в открития Космос и разчиташе много на мултимедията, дело на Никола Налбантов и Евгения Сърбева. Сценарият беше на Ангел Еленков, сценографията - на Нина Пашова, музикалната картина - на Петя Диманова и Добрин Векилов - Дони.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?