Хампарцумян: Банките ще бягат от фирмите на Божков и Пеевски като дявол от тамян

Всеки сам да си решава дали да прави бизнес със санкционираните и да рискува глоба

Хампарцумян: Банките ще бягат от фирмите на Божков и Пеевски като дявол от тамян

Всички банки ще кажат, ако вече не са казали, стоп на взаимоотношенията си с фирмите на санкционираните от САЩ по закона "Магнитски" фирми на бизнесмена Васил Божков и бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. Техните пари са замразени, ако банките допуснат транзакции с тях, рискуват. Влиянието на тези средства в икономиката и политиката доста рязко се пресича, но всички фирми сами трябва да преценят дали искат да правят бизнес с тях и да рискуват на свой ред санкции.

Това коментира банкерът Левон Хампарцумян, който дълги години бе главен изпълнителен директор на най-голямата по активи банка в България "Уникредит Булбанк", пред Нова телевизия във вторник по повод влиянието на американските санкции срещу Божков и Пеевски.

Всички транзакции в долари, които са 60 процента от световните преводи, могат да се проследят от американските служби и финансовото министерство на САЩ и ако те установят, че дадено лице извършва транзакции със свързани фирми и лица със санкционираните, самата банка може да бъде глобена и "ще бяга като дявол от тамян" от човек, обект на санкции.

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията обърна внимание, че фирмите могат да отправят питания към службата OFAK към американското финансово министерство дали ще бъдат санкционирани при взаимодействие със санкционираните фирми и ще получат отговори. Той обаче обърна внимание, че целта на санкциите е именно предотвратяването на бизнес с тези дружества.

Хампарцумян не можа да се ангажира с коментар как ще се формира разширеният списък на свързаните със свързаните с Божков и Пеевски лица.

"Не очаквайте стопроцентова прецизност за разширения списък, който може да се обжалва. МС не е съд, нито е прокуратура. Просто казва: Тук се случват безпрецедентни неща и когато имате работа с тези хора, бъдете внимателни и имайте предвид, че може да последват санкции и за вас", коментира банкерът.

Относно вкарването на нови лица в т.нар. черен списък Хампарцумян посочи, че "ако на хартия дадено лице няма връзка със санкционираните лица в България, не значи, че другаде няма". Той обърна внимание и на това, че САЩ имат по-различна представа за събирането на доказателства за връзки между определени лица.

"В САЩ, ако има обосновани предположения, че има връзка, значи има връзка. Знае се, че ядат и пият заедно и там не минава обяснението: Нямаме нищо общо", добави банкерът.

Според него ефектът върху икономиката от блокирането на парите на санкционираните ще е позитивен, тъй като става дума за фирми, които ползват преференциално публичен ресурс, олигархичните отношения водят до блокажи в икономиката, които пък намаляват генерирането на ново богатство.

Тихомир Безлов коментира, че е трудно да се прецени какво точно ще предприеме българската държава и отбеляза, че страните, които са засегнати от подобни санкции, правят собствени закони тип "Магнитски".

"Това, което правителството се опитва, е държавните дружества да не попаднат под санкциите на закона, а да ги изолира, ако имат такива отношения", добави той.

"Държавата е добронамерена. Опитва се да предпази собствените си дружества, а и да даде един сигнал на всички останали да внимават, когато работят с компаниите под санкции", смята и Хампарцумян.

"Една от интересните теми е какво се случва с Божков, който пребивава в Дубай, а и за Пеевски се твърди същото. След това решение ще бъде ли екстрадиран Божков?, попита Безлов.

Той обърна внимание и на това, че САЩ са публикували два списъка със санкционирани фирми – тези на Божков, включително партията му, и отделен за Пеевски.

"Докато Божков е следствен, при Пеевски нещата отдавна са опосредствани. Неговото изтегляне от България започна преди около осем години. Интересно е там какво ще се случи", допълни представителят на Центъра за изследване на демокрацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България