В пристъп на свръхактивност

Хамстера и Митьо Очите привикани на беседа в МВР, за да не убият висш полицай

Цветанов се надява двамата "да не си помислят да предприемат подобни действия"

Антон Петров-Хамстера

На втория ден от засега неуспешното издирване на "братя" Галеви, в който изненадващо бяха заловени отдавна търсеният Христотофорос Аманатидис-Таки и синът на ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев, антимафиоти заключиха показно в София подсъдимия по делото "Октопод" Антон Петров-Хамстера и несебърския наркобос Димитър Желязков-Очите.

След няколкочасово мълчание по случая от страна на МВР, разсейвано от неофициални информации, че двамата готвели атентат срещу висш полицай, вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че само са им съставени предупредителни протоколи.

"Надявам се, след предупредителните протоколи, да не си помислят да предприемат подобни действия", добави МВР шефът, подминавайки факта, че подготовката на убийство е изключително тежко престъпление, което най-малкото предполага повдигането на обвинения, след като вече са осъществени арести.

Цветанов нито отрече, нито потвърди неофициалната информация, спусната от ведомството му по-рано, че мишена на предполагаемия заговор е бил самият шеф на ГДБОП Станимир Флоров, заместник на главния секретар на МВР Калин Георгиев.

"Не е директор, но е съответен началник", лаконично обясни силовият министър с уточнението, че става дума за покушение над един от най-висшите оперативни служители в елитните служби.

Не пожела обаче да уточни дали въпросният човек е участвал в разследване срещу Хамстера и Митьо Очите. От думите му стана ясно още, че причина за арестите е станала оперативна информация, постъпила във ведомството. Подобни данни обаче са крайно недостатъчни за повдигане на обвинение, камо ли за предаване на заподозрените на съд.

По-рано през деня от прокуратурата коментираха неофициално пред Mediapool, че нямат информация по случая и препратиха всички уточняващи въпроси към вътрешното министерство. Адвокатът на Хамстера Ваня Траянова пък заяви, че в нарушение на Закона за МВР разследващите изобщо не са я допуснали да се види с клиента си.

Задържането на Антон Петров става само седмица, след като Софийският градски съд (СГС) изненадващо промени мярката на съпроцесника му Алексей Петров в "задържане под стража" заради показанията на свидетелите Пламен Устинов и Донка Митева, че ги е притискал да променят показанията си по делото срещу т. нар. банда за рекет и изнудване "Октопод".

Така в седмицата, когато от ЕК директно заявиха, че залавянето на изчезналите "братя" Галеви ще бъде тест за ефективността на родните власти, МВР ударно прибра зад решетките няколко души, сочени от разследващите за емблематични лица от ъндърграунда.

В петък пък се очаква и разпита в ГДБОП на бизнесмена и футболен бос Гриша Ганчев, чийто фирми бяха заподозрени за ДДС измами в особено големи размери. Малко след ареста на сина му Данаил Ганчев, ловешкият бизнесмен иронично коментира пред Канал 3, че ще се яви при антимафиотите с четка за зъби.

Последва и коментар от страна на Цветанов, че след 20.00 часа в четвъртък в един от проверяваните складове на фирмите, свързани с Ганчев са били открити 63 тона захар без никакви налични документи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?