"Ханделсблат" за България: Мръсната борба на олигарсите

Цветан Василев

"Цветан Василев, най-богатият човек в България, се бори за творението на живота си. След национaлизирането на неговата Корпоративна търговска банка бизнесменът сякаш е потънал. Държи в тайна точното си местонахождение от страх за собствената си безопасност", пише германският бизнес всекидневник "Ханделсблат" в статия от 2 юли, цитирана от "Дневник".

КТБ е една от двете банки, попаднали във водовъртежа на политическата криза в България, отбелязва "Ханделсблат". "След като престъпници атакували банковата система в България, пред банката на Василев се извили опашки. Централната банка поела контрола над КТБ, а ЕС е бил принуден да помогне на българската банкова система с кредит в размер на милиарди", се казва в статията със заглавие "Мръсната борба на олигарсите".


"В любимата си Виена 54-годишният банкер можеше да се движи необезпокояван, без охрана. Това обаче се е променило през последните няколко дни. Василев се страхува за живота си", пише "Ханделсблат" и разказва как в България е станало прекалено горещо за "приятелски настроения към Русия банкер".

 

"Там е бил погрешно обвинен, че е отправил три смъртни заплахи към своя враг и бивш бизнес партньор Делян Пеевски (описан като депутат от партията на турците)", пише авторът на статията Ханс-Петер Зибенхар.


Вестникът цитира Марко Арнд, ръководител на офиса на фондация "Конрад Аденауер" в София ("Конрад Аденауер" е фондацията на партията на Меркел Християндемократически съюз – бел. ред.). "Той (Делян Пеевски) доминира повечето печатни медии и имат голямо влияние над правителството, над прокуратурата и над службите за сигурност. Тези развития застрашават значително финансовата стабилност на България", казва Арнд.


Според Василев Пеевски е успял по редица комуникационни пътища да доведе КТБ до опасност от фалит. "Всичко върви срещу "добрия олигарх" Василев", пише "Ханделсблат" и допълва, че политическите му противници очевидно са стигнали прекалено далеч, защото Василев вижда бъдещето на най-бедната държава в ЕС в едно западно ориентирано модернизиране. Вестникът цитира интервю на Василев от януари тази година, в което той казва, че най-големият проблем в страната е, че политиците мислят, че са всемогъщи и недосегаеми. "Вероятно един или друг на лостовете на политическата власт е приел това като заплаха", коментира "Ханделсблат".


"Ситуацията в България не е прозрачна. Не само КТБ е изправена до стената, но и третата по големина, Първа инвестиционна банка", пише изданието и отново цитира Марко Арнд, който казва: "Добре информирани кръгове предполагат, че атаката над ПИБ е дело на противниците на Пеевски, тъй като той имал големи суми там".


"Ханделсблат" припомня кризата през 1997 г., когато след хиперинфлация финансовата система в България се срива. "С един удар редица олигарси се оказват без дългове", заключва изданието.

Споделяне

Още от България