Ханес Свобода: Грозни лъжи са твърденията на Цветанов, че Станишев е купил поста в ПЕС

Председателят на групата на социалистите в Европарламента Ханес Свобода определи като "грозни лъжи с предизборна цел" твърденията на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, че Сергей Станишев си е купил поста "президент на ПЕС", с възлагането на обществената поръчка за новите български документи за самоличност на фирма, свързана със съпругата му.

Свобода заяви за БНР, че съпругата му и днес работи на управленска позиция в "Сименс", че фирмата е печелила обществени поръчки в редица европейски страни и че за тази в България не е упражнявано никакво влияние от никого.

Австрийският евродепутат нарече лъжа и думите на Цветанов, че той е лансирал Станишев за лидерския пост, като подчерта, че номинацията е била направена от тогавашния председател на партията на европейските социалисти - датчанина Пол Нируп Расмусен, по време на среща, в която самият Свобода не е участвал. ”Никой в Европа не може да си купи подобен пост, Станишев беше избран на редовен конгрес с над 90 на сто от гласовете”, припомни Ханес Свобода.

Преди ден Цветанов обяви, че има сигнал за прокуратурата, базиран на журналистическо разследване, което хвърля съмнения, че има връзка между избора на Сергей Станишев за лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и избора на германската корпорация "Сиеменс" за изпълнител на поръчката за изработването на документите за самоличност. Договорът бе подписан от предшественика на Цветанов в МВР Михаил Миков (БСП).

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?