Ханс Бликс отхвърля ползата от френско-германския мирен план

Ирак приема използването на американски разузнавателни самолети Ю-2 за полети над негова територия и поема ангажимента идната седмица да забрани използването на оръжия за масово унищожение. Това се казвало в писмо на Багдад до оръжейните инспектори на ООН, предаде АП, цитирайки иракския посланик в световната организация Мохамед ад Дури.

Няколко часа по-рано, при завръщането си от Багдад, генералният директор на МААЕ Мохамед ел Барадеи не знаеше за тази стъпка на иракските власти. В Атина, където Барадеи и главният оръжеен инспектор на ООН Ханс Бликс спряха за кратко, те заявиха, че са настояли до петък Багдад да даде положителен отговор по два въпроса - прелитането на американски разузнавателни самолети Ю2 над територията на Ирак и приемането на закон, забраняващ на всички иракчани да участват в програми за разработване на оръжия за масово унищожение. Барадеи дори изрази съжаление, че по време на посещението си в Ирак не се е срещнал със Саддам Хюсеин, за да му предаде посланието на инспекторите.

Информацията, която генералният директор на МААЕ и главният оръжеен инспектор със сигурност бяха получили в Багдад, е че Ирак се е съгласил да позволи на оръжейните инспектори да изследват обекти, където се твърди, че са били унищожени химически и биологически оръжия.

В Атина Ханс Бликс каза, че Ирак е предложил нови методи на разследване за оръжейните инспектори, които да докажат по-категорично, че Багдад не притежава оръжия за масово унищожение. "Те ще използват сонди", поясни Бликс, цитиран от Ройтерс.

Главният оръжеен инспектор обаче добави, че не вижда нови доказателства в документите, които са му били предоставени от иракските власти по време на последното му посещение в Багдад. "Все пак те се фокусират върху реални открити въпроси, което е добре дошло", каза Бликс.

Оръжейните инспектори в Ирак нямат нужда да се увеличава броя им, нито от помощ от страна на "сините каски" на ООН, които да гарантират сигурността им, заяви още Ханс Бликс. В отговора си - коментар на френско-германския план за мирно уреждане на кризата, Бликс на практика отрече основните моменти в плана.

В интервю за Си Ен Ен Бликс подчерта, че до момента няма пострадали инспектори, за да е необходима защита от "сините каски" и припомни, че при гласуването на резолюция 1441 на Съвета за сигурност вече са обсъждани начините за гарантиране сигурността на инспекторите. Той допълни, че в щабквартирата на ООН в град Мосул има охранители и това е достатъчно.

Основният проблем не е броят на оръжейните инспектори, а активното иракско сътрудничество, както сме подчертавали многократно, заяви още Ханс Бликс.

В същото време днес продължиха да пристигат противоречиви официални изявления от Берлин и Париж по повод на мирния план. Според Бела Анда, говорител на германското правителство, изпращането на "сини каски" в Ирак е включено в предложенията на Франция и Германия, представени пред членовете на Съвета за сигурност на ООН.

Тази информация обаче бе опровергана както от немския военен министър Петер Щрук, така и по-късно през деня и от канцлера Шрьодер.

И според двамата, в германско-френското предложение за разоръжаването на Багдад става дума само за увеличаване на броят на инспекторите на ООН в Ирак - идея, която бе лансирана от френския външен министър още на 5 февруари, веднага след изслушването на държавния секретар на САЩ Колин Пауъл в Съвета за сигурност на ООН. По думите на Щрук, идеите все още не са напълно завършени и затова не могат да бъдат съобщени конкретни подробности. Той отбеляза, че през следващите няколко дни канцлерът Герхад Шрьодер ще разговаря с френското ръководство за предложенията.

Гърция, която председателства ЕС, предложи три дни след очаквания на 14 февруари доклад на оръжейните инспектори - на 17 февруари, да се състоят срещи на външните министри и на лидерите на ЕС по иракската криза, предаде Ройтерс. Предвижда се сутринта на 17 февруари да бъде заседанието на външните министри, а следобед - на правителствените ръководители, поясни говорител на гръцкото външно министерство. Още не е уточнено дали мястото на форума ще бъде Атина или Брюксел.

"Гръцкият премиер Костас Симитис реши да поеме инициативата за тези срещи, за да обмислим нашите действия след доклада на Ханс Бликс", заяви пред репортери гръцкият външен министър Георгиос Папандреу.

Днес гръцкият външен министър Георгиос Папандреу, който е разговарял по телефона с ръководителите на оръжейните инспектори, заяви, че според него по време на посещението на двамата в Багдад се е стигнало до раздвижване в обстановката.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?