Ханс Бликс отново атакува разузнавателните данни за Ирак

Бившият ръководител на оръжейните инспектори в Ирак Ханс Бликс заяви днес пред Би Би Си, че според него войната в Ирак не е била оправдана.

Ханс Бликс разкритикува културата на масовите публични внушения и преувеличения и изрази надежда, че занапред правителствата ще бъдат по-предпазливи при използването на разузнавателна информация.

Според него правителствата на САЩ и Великобритания са пресилили и надценили информацията за иракския арсенал, представена от техните разузнавателни служби. "Това обаче е разбираемо предвид миналото на Саддам Хюсеин. От Средновековието досега когато хората са убедени, че има вещици, те ги търсят и си ги намират", каза още шведският дипломат.

Това, че Саддам Хюсеин е притежавал оръжия за масово унищожение, е факт, заяви в отговор британското външно министерство и посочи, че издирването на такива оръжия може да продължи.

"Ние знаем, че рекламистите ще рекламират хладилник при условие, че те самите не са достатъчно убедени в качествата му, но от правителствата се очаква да бъдат по - сериозни и достоверни", посочи Бликс. Той разбирал, че поднасяната информация трябва да бъде опростена, но освен това хората очаквали тя да бъде и достоверна. Ханс Бликс подкрепи оценката си с примера от британското досие за Ирак от септември м.г., в което се казваше, че за 45 минути Саддам може да задейства оръжия за масово унищожение. Този текст от доклада беше оспорен и разкритикуван от комисията към британския парламент, разследваща как правителството е използвало разузнавателните данни преди войната в Ирак. Общото заключение на комисията обаче е, че кабинетът на Блеър не е "разкрасявал" наличната информация.

Съединените щати и Великобритания можеха да изчакат и да продължат инспекциите още няколко месеца, преди да започнат военната операция, посочи Бликс.

"Днес Вашингтон и Лондон очакват да проявим към тях търпение, но самите те не проявиха никакво търпение преди войната", изтъкна бившият ръководител на оръжейните инспектори.

В отговор на критиките британското външно министерство се позова на редица последователни резолюции на Съвета за сигурност на ООН, от които става ясно не само, че Саддам Хюсеин е притежавал оръжия за масово унищожение, но и че ги е използвал срещу собствения си народ. Д-р Бликс разполага с доклад от 173 страници, където в подробности е представен процеса на противопоставяне на Саддам Хюсеин на оръжейните инспекции, се казва в позицията на Форин офис. Оттам също така посочват, издирването на оръжия за масово унищожение продължава и то ще бъде проведено последователно и целенасочено, независимо от трудната обстановка в Ирак.

Говорителят на Форин офис изтъкна също заключенията на парламентарната комисия по разузнаване и сигурност, че е имало убедителна разузнавателна информация за притежаваните от Ирак програми за химическо, биологично и ядрено оръжие, както и за продължаващата разработка на балистични оръжия.

Споделяне

Още от Свят