Ханс-Герт Пьотеринг не одобри офиса на европарламента в София

Председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг не хареса местонахождението на информационния офис на институцията в София. Пьотеринг, който пристигна на посещение в страната ни, изказа неодобрението си, влизайки в сградата на ул. “Московска” 9, където освен офисът, се помещават представителството на Европейската комисия и посолството на Великобритания, заради които има засилени мерки на сигурност.

След като официално откри офиса на ЕП, Пьотеринг каза, че възможно най-бързо трябва да се намери подходящо място за него, до което българските граждани ще имат свободен достъп.

Европарламентът и Еврокомисията имат общата задача да създават домове, къщи на Европа във всички страни-членки, в който да са разположени представителствата и до който гражданите да имат свободен достъп, каза Пьотеринг. Той добави, че целта на представителствата на европейските институции е да сближат гражданите до Европа.

Искаме Европа, която да е отворена, прозрачна и демократична, и на тези критерии трябва да отговарят информационните бюра в 27-те страни-членки, подчерта председателят на ЕП.

Заедно с Пьотеринг на откриването дойдоха външният министър Ивайло Калфин и председателят на парламента Георги Пирински, както и ръководителят на представителството на Еврокомисията Майкъл Хъмфри.

По-рано гостът се срещна с Пирински и с премиера Сергей Станишев.

Домакините са благодарили на председателя на Европарламента за последователната му позиция за освобождаването на осъдените в Либия български медици.

Ще разчитаме и занапред на много активната, ясна и категорична позиция на Европейския парламент по случая с българските медици, за да можем да постигнем най-сетне конкретен резултат и те да се завърнат живи и здрави у дома, час по-скоро, заяви след срещата си с Пьотеринг премиерът Станишев.

Европейският парламент и лично сме солидарни с медиците, с вашето правителство и с парламента по въпроса за това да бъдат освободени, отговори Пьотеринг. Вълнува ме съдбата на децата в Либия. Отговорността за това заболяване на децата е въпрос, който трябва да получи своя отговор, но да бъде прехвърлена отговорността на българските медици, не отговаря на действителността. Не искам да втвърдявам дебата, защото целта ни е българските медици да бъдат освободени, посочи гостът.

В петък Ханс-Герт Пьотеринг ще говори пред българския парламент.

Споделяне

Още от България