“Хану про“ ще цифровизира излъчването на БНТ и БНР

“Хану про“ ще цифровизира излъчването на БНТ и БНР

Задава се господстващо положение на пазара на цифровото разпространение на радиа и телевизии, след като в четвъртък Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) определи компанията "Хану Про" за победител в търга за изграждане на мултиплекса за разпръскването на програмите на обществените БНТ и БНР.

“Хану Про“ вече има лиценз за изграждането на три от мултиплексите за честните електронни медии. Останалите две платформи за цифровото радиоразпръскване се правят от “Тауърком“, която се водеше част от едноименната словашка група. Вече тя ще е собственост на “Виваком“ и офшорката “Манселорд“, които наскоро сключиха сделка за разделяне поравно на активите на Националното управление “Радиотелевизионни системи“, което в момента разпространява програмите на БНТ и БНР.

“Манселорд“ се представлява в България от основния собственик на Корпоративна банка Цветан Василев, който контролира и "Нова медийна група", издаваща "Монитор", "Телеграф", "Уикенд" и стояща зад други медии.
В конкурса участваха още “Виваком“, консорциумът “Ди Ви Би Ти“ от седем компании за проектиране на мрежи, водени от "Инсат електроникс", както и “Мобилтел“, откъдето ден по-рано обявиха, че процедурата е нагласена.

Шефът на мобилния оператор Андреас Майерхофер предупреди, че е възможно и всички мултиплекси да отидат при свързани помежду си лица, съобщавайки за слухове за сливане на “Тауръком“ и “Хану Про“, за които и без това се говори, че имат общ собственик зад кадър.

Неофициално отпадането на М-Тел и “Виваком“ стана ясно в понеделник, като КРС се колебаеше дали победител в процедурата да е “Хану Про“ или "Ди Ви Би Ти", която обаче изостанала с малко в класацията. Шефът на консорциума Бойко Бойчев вече обяви, че ще обжалва решението на КРС, тъй като тяхната оферта била много по-добра..

Според тиражирани неофициални информации офертата на “Хану Про“ предвижда да осигури цифровото излъчване на обществените медии с 90 предавателя, докато други оферти са планирали стотици.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?