Хаос и междуособици в Белия дом

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Западното крило на Белия дом цари хаос и се водят междуособици за правото на пряк достъп до президента Тръмп. Това е широко разпространеното мнение сред медиите в САЩ и Великобритания в последните дни на непрекъснати кадрови промени.

Новият началник на канцеларията на Доналд Тръмп обеща да наложи дисциплина и да строи редиците, както би могло да се очаква от генерал от морската пехота в оставка, изправен пред колосална бъркотия, но реалният проблем е неговият шеф, пише британският в. "Гардиън".

Назначаването на Джон Кели беше приветствано като почти идеален лабораторен тест за това дали Белият дом на Тръмп е в състояние да функционира. Той е високоуважавана личност, не е част от клика и освен това бе заявено, че всички служителите, дори членовете на семейство Тръмп, ще се отчитат пред него (успех в това начинание, генерал Кели), пожелава му вестникът.

Възможно е Кели да успее да сложи край на най-фрапантните изблици при междуособиците, които се наблюдават на много фронтове, като уволни директора на връзките с обществеността Скарамучи. Той обаче едва ли ще успее да сложи край на некомпетентността и вътрешните борби в тази администрация, отбелязва "Гардиън".

Внимавай, Джон Кели, Доналд Тръмп вече има традиция да назначава генерали в оставка, само за да ги унижава, предупреждава в заглавие в. "Индипендънт". По план съветникът на Тръмп по националната сигурност Хърбърт Макмастър и министърът на отбраната Джим Матис трябваше да са в "А отбора" по националната сигурност, но те не могат да изготвят дори политиката за Афганистан заедно.

Властта и хората с власт привличат вниманието на Тръмп. В неговите очи властта се явява под две форми - или имаш пари, или звезди на пагоните. Няма друг съвременен американски президент, който да е бил толкова влюбен в бившите генерали с изключение, вероятно, на Дуайт Айзенхауър.

Майкъл Флин се бори за Тръмп в кампанията му и беше възнаграден с поста на съветник по националната сигурност. След разкритията за срещи в високопоставени руснаци, той беше заменен с Макмастър. Обзалагам се, че дори името му е прозвучало добре на Тръмп, отбелязва авторът на статията. Вместо цивилни, Тръмп избра за министър на отбраната бившият шеф на Централното командване Матис, а бившия генерал от морската пехота Джон Кели за министър на вътрешната сигурност. Сега на Кели е възложено да вкара в пътя абсолютно блуждаещото Западно крило на Белия дом, допълва вестникът.

Новият шеф на канцеларията на президента на САЩ Доналд Тръмп - генералът от резерва Джон Кели, е намерил заместник на уволнения директор на отдела за връзките с обществеността на Белия дом Антъни Скарамучи, предаде телевизия Си Ен Ен.

По всяка вероятност това е говорителят на министерството на вътрешната сигурност Дейвид Лаплан. Телевизията обръща внимание, че Лаплан е работил с Кели над 10 г. Самият Кели оглавяваше до неотдавна това министерство.

Лаплан дълги години е работил във въоръжените сили на САЩ. До прехвърлянето си в министерството на вътрешната сигурност при управлението на Кели, той е ръководил един от отделите за връзка с медиите в Пентагона и в Корпуса на морската пехота.

Самият Лаплан, твърди Си Ен Ен, не потвърдил информацията за възможното му назназаване в Белия дом, но казал, че би разгледал такова предложение, ако го получи.

Според в. "Ню Йорк таймс" именно Кели веднага след назначаването си е поискал уволнението на Скарамучи. Вестникът пише, че Скарамучи твърдял, че получава указания направо от президента Тръмп, а не от шефа на канцеларията на Белия дом. Кели смятал, че Скарамучи не спазва необходимата дисциплина.

Скарамучи остана на този пост само 10-ина дни и си позволи редица остри изказвания по адрес на чиновниците от обкръжението на Тръмп, като ги обвини в изтичането на информация. Сред обвинените от него бе и бившият вече шеф на президентската канцелария Райнс Прибъс, който напусна поста си в края на миналата седмица. Кели зае мястото му в понеделник, прехвърляйки се в Белия дом от министерството на вътрешната сигурност.

Междувременно високопоставен служител на Белия дом, цитиран от Ройтерс, съобщи, че президентският говорител Шон Спайсър, който подаде оставка в знак на протест срещу назначаването на Скарамучи, няма да промени решението си след уволнението на последния, задържал се на поста си само 10 дни. Спайсър ще напусне Белия дом в края на този месец, каза служителят.

Спайсър веднага след оставката си е започнал да получава предложения за работа с щедро възнаграждение след службата си в Белия дом и те били твърде съблазнителни, за да бъдат пренебрегнати, добави служителят.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят