Хаос, консултации: Как Тръмп взе решение да удари Сирия

Доналд Тръмп
За втори път през своя мандат президентът Доналд Тръмп се взираше ужасен в снимки на деца, убити при химическа атака в Сирия.
 
И за втори път през мандата му тези тежки гледки го тласнаха към военни удари срещу страна, която според него е капан за САЩ.
 
На моменти подготовката на ударите в петък вървеше, както си му е редът - обичаен процес на вземане на решения от един необичаен президент. Той поиска информация от съветниците си по национална сигурност и свика съвещания в Ситуационния център. Консултира се със съюзници, които споделяха гнева му от идващите от Сирия снимки на деца и възрастни, очевидно убити или пострадали от отровен газ.
 
Но в други моменти изби хаотичната природа на Тръмп като президент. Той намекна за плановете си с войнствени и понякога объркващи туитове. И беше вбесен от законовите заплахи, изникващи около него, включително от обиска на жилището и офиса на дългогодишния си адвокат.
 
През това време американски и западни представители казаха, че е ясно, че Тръмп има намерение да предприеме военни действия. Според двама западни дипломати, запознати с разговорите с Франция и Великобритания, въпросът не е бил дали да се удари, а как да стане това по начин, който да не се ограничава само до "наказване" на режима на Асад, а да намали способностите му да използва химически оръжия в бъдеще.
 
Дипломатите и американски представители настояха да останат анонимни, защото нямат право да коментират публично поверителните разговори.
 
Според служители ежедневно Тръмп участва в много брифинги и съвещания на най-високо ниво в Ситуационния център. Тръмп е бил съветван за Сирия от Джон Болтън, новоназначения му съветник по националната сигурност, който има репутация на войнолюбец и "ястреб", и от министъра на отбраната Джеймс Матис, който е искал да се гарантира, че военните действия ще бъдат обвързани с една по-широка стратегия. 
 
На правителствено заседание в понеделник Тръмп заклейми "жестоката атака" и обеща бързи мерки.
 
Във вторник Тръмп разговаря както с френския президент Еманюел Макрон, така и с британския премиер Тереза Мей. Представители на трите страни се събраха във Вашингтон, докато съюзниците се опитваха да решат кой ще участва и какъв ще е възможният удар.
 
Но Тръмп все още нямаше твърди уверения, че съюзниците ще се присъединят. Въпреки че и трите западни страни бяха убедени, че е използвано химическо оръжие, международните инспектори не бяха стигнали до мястото на атаката и не беше ясно какви доказателства биха могли да представят техните правителства.
 
Докато вървяха преговорите какъв да е отговорът, Тръмп получи още удари - изненадващият обиск на жилището и офиса на личния му адвокат Майкъл Коен и новата книга на уволнения директор на ФБР Джеймс Коми. Особено вбесен беше от обиска, извършен частично по препоръка на специалния прокурор Робърт Мълър, чието разследване за руска намеса в изборите от 2016 г. хвърля сянка върху президента.
 
Докато продължаваха разискванията, Тръмп изригна в Туитър. В сряда той внесе смут в целия процес, като написа на Русия "да се готви", защото ракетите "идват, и ще бъдат хубави, нови и "умни"! След като бе критикуван, че е разкрил стратегията си, на следващия ден написа в Туитър, че не е посочил времето на атаката и добави:"Може де е много скоро или изобщо не толкова скоро!"
В четвъртък Тръмп вече бе взел окончателното решение да разпореди удара. Служители казаха, че планът да се ударят три цели в Сирия цели да няма "косвени щети", включително за руските обекти. 
 
Попитани, защо президентът действа сега, като се има предвид, че се твърди, че правителството на Асад е използвало поне 50 пъти химически газ, представители на администрацията казаха, че според тях съществуват "неопровержими доказателства" за използването на химически оръжия. Много от доказателствата са от свидетелства на очевидци, както и видеа и снимки, направени от хуманитарни служители, жертви на атаките и от неназовани разузнавателни източници за намерени впоследствие варелни бомби и туби с хлор.
 
Според служители Тръмп е бил също така разочарован, че са се провалили икономическите, дипломатическите и политическите усилия Асад да бъде убеден, че използването на химически оръжия не е в негов интерес.
 
Цял ден след като Тръмп бе взел решение, правителството до голяма степен успя да запази намеренията му в тайна. Туитовете спряха и служители на Белия дом намекнаха на журналистите, че Тръмп може би ще прекара петък вечер, вечеряйки в хотела си във Вашингтон.
 
Но в 21:01:30 часа в петък Тръмп направи телевизионно обръщение към нацията и обяви, че ударите са започнали.
 
Докато падаха ракетите, един служител обясни, че през изминалата седмица президентът е съобщил на американците чрез туитове какви са намеренията му. Сега, каза той, се изпълняват заповедите му.
 
В събота сутрин Тръмп вече празнуваше "перфектно нанесения удар".
 
"Мисията е изпълнена!", написа той. 
 
 
По БТА.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят