Хаос на летище Хамбург заради стачка

Хаос на летище Хамбург заради стачка

Хаос завладя летището в Хамбург в понеделник, след като служителите по сигурността започнаха стачка по спор за повишаване на възнагражденията, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Полицията е затворила за два часа входовете на летището заради натрупалите се огромни опашки, след като обичайните процедури за сигурност бяха нарушени от еднодневната стачка, обхванала също така авиовъзлите в Щутгарт и Хановер.

Ситуацията е катастрофална, изчерпахме капацитета си, посочи Щефани Хардер, говорителка на летището в Хамбург. Близо 25 процента от полетите са отменени, а пътниците са приканвани да отложат пътуванията си, отбеляза тя.

Авиокомпаниите анулираха над 100 полета от Хамбург, откъдето обикновено в понеделник излитат малко над 400 самолета. Пътуващите са предупредени да очакват големи закъснения и отмяна на полети заради стачката на трите летища, които обслужват средно 80 000 пътници дневно. Хамбургското летище е най-голямото от тях. Там стачката започна през нощта и има опасност да засегне 40 000 пътници.

Властите в Щутгарт предупредиха, че могат да се очакват едночасови забавяния и посъветваха пътуващите да пристигнат на летището три часа преди времето за излитане. В Хановер последиците от протестните действия са слаби – в момента няма отменени полети, а закъсненията са малко, според говорителка на летищните власти.

В стачните действия участват не само работещите на летището, а всички служители по сигурността, включително в офис сградите, военните и техническите съоръжения.

Причина за стачката са изпадналите в застой преговори за възнагражденията в сектора на сигурността. Синдикатът Ферди (Verdi) се опитва да засили натиска върху работодателите в
провинциите Баден-Вюртенберг, Хамбург и Долна Саксония, настоявайки за увеличаване на почасовото заплащане със 0,70 до 2,50 евро според провинцията и групата служители.

Работодателите определиха стачката като като необоснована.

Следващият кръг преговори между синдикатите и работодателите е планиран за сряда (11 февруари) в Хамбург.

Споделяне

Още от Бизнес