Хаос на Централната гара в София заради забраните за пътуване

До второ нареждане влаковете не пътуват, автобусните превози са забранени

Пълен хаос настана в петък сутрин на Централната гара в София заради въведените от първия час на деня ограничения за излизане и влизане в София.

По звуковите уредби върви съобщение, че всички влакове са отменени до второ нареждане. Стотици хора са се събрали в чакалните, без да има яснота дали и кога ще могат да пътуват. Спазването на дистанция от 2 метра на места е невъзможно. Билети не се продават.

Сред блокираните има и хора, които работят в София, но живеят в близки населени места. Акушерки от столична болница не могат да се приберат в Ихтиман след нощна смяна, тъй като след спирането на целия междуградски автобусен транспорт от и до София влаковете останаха единствена алтернатива на придвижване освен личните автомобили.


Хората се редят за билети, въпреки че такива не се продават. Сн. Mediapool

Част от пристигналите на гарата пътници са имали билети за автобус, купени в последните часове на четвъртък. Те са пренасочени от автогарата към Централната жп гара, където също чакат решение на властите дали и как ще се пътува.

Няколко влака, пътуващи към София сутринта са прeстояли на различни гари около столицата заради затегнатите през нощта антивирусни мерки, става ясно от сайта на железниците. На него до момента няма съобщение за отменени композиции.


Част от пътниците чакат в зоната на билетните гишета, без да е ясно дали и кога ще могат да заминат. Сн. Mediapool

От компанията обаче изпратиха съобщение до медиите, в което се казва, че тръгналите през нощта влакове се допускат поетапно до гарата.

"От 10:00 часа ще бъде възстановено и движението на композициите, които заминават от гара София. До момента не се допуска заминаване на влакове от Централна гара в София. Това се налага във връзка със създаване на организация за изпълнение на допълнителните ограничителни мерки за пътуване от и до София", се казва в съобщението.

Към момента обаче повечето влакове все още не пътуват. До към 10 часа беше пуснат един влак до Перник. Към 11:30 часа беше обявено отпътуването на още четири - до Петрич, Видин, Карлово и Варна. Билети се пускат само за потвърдените маршрути.


В централната чакалня на гарата е по-спокойно, въпреки че и там все още има хора, които се надяват да пътуват. Сн. Mediapool

В същото време пътници казват, че от другите гари в столицата като Подуяне са ги препратили към Централна гара, тъй като влаковете нямало да спират на тези спирки.


Автобуси от Централната автогара в София вече не пътуват. Информацията, давана на място е, че ще бъде отново отворено на 21 сутринта. Някои от превозвачите презаверяват билети за тогава. Сн. Mediapool

За да няма пътувания по Великденските празници, от 17 до 20 април бяха спрени напълно 39 влака в различни направление, съобщиха от БДЖ в четвъртък. В съобщението беше посочено, че на останалите композиции ще качват пътници само от големите гари, а на по-малките ще може само да се слиза. Държавният превозвач обясни решението си с предприетите противоепидемични мерки и намаляване на възможностите за безпричинни пътувания.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?