Хаос в аптеки и поликлиники заради новия лекарствен списък

Хаос в аптеки и поликлиники заради новия лекарствен списък

Новият позитивен лекарствен списък предизвика хаос в поликлиники и аптеки в понеделник, когато официално влезе в сила. Фармацевти заявиха пред Mediapool, че в последния момент е започнала актуализация на софтуера, за да се отразят последните промени по списъка, заради което на практика изпълнението на днешни рецепти е било невъзможно.

Позитивният списък бе готов на 1 април, но официалният му старт бе отложен за 1 юни именно, за да има технологично време за вкарването на новия списък в информационната система на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), договорните ѝ партньори и аптеките. По лекарствената листа обаче бяха правени корекции до последно, включваха се нови медикаменти от Комисията по позитивния списък, поради което касата е публикувала окончателната актуализация за софтуера на договорните си партньори вчера.

"През последните седмици се направиха три промени в наредбата за отпускането на лекарствата и още повече в позитивния списък. Лекарствената листа беше пълна с грешки, които се отстраняваха до последно и в момента продължава да има неточности, които ще се отразяват", коментира пред Mediapool председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Той посочи, че заради последните промени лекарите също се оказали неподготвени.

"На практика в понеделник не е идвал пациент с рецепта от 1 юни, защото ДКЦ-тата също не работят", коментира Костов, който е и собственик на верига аптеки. "Хората идват със стари рецепти, за които също имахме неяснота дали трябва да се изпълняват", посочи той.

От НЗОК съобщиха, че рецепти, издадени след 1 юни, които съдържат отпадащи от новия списък продукти, няма да се изпълняват от аптеките и да бъдат заплатени от НЗОК. Рецептите, издадени преди тази дата, обаче ще се изпълняват от аптеките и ще бъдат заплащани от касата. Костов обаче твърди, че преди месец фармацевтите са получили указание да не изпълняват последните рецепти.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев също заяви, че актуализацията в софтуера е направила новия списък неработещ. "Просто няма как да изпълняваме рецептите преди корекциите да се отразят".

От НЗОК коментираха, че аптеките не следва да връщат пациенти във връзка с новия позитивен лекарствен списък. "Всички видове бланки на рецепти, закупени или разпечатани от лекарите, ще бъдат приемани и заплащани от НЗОК. При проблем със софтуерните приложения аптеките и лекарите могат да получат актуална информация от софтуерните фирми, които разработват техните програми. НЗОК оказва непрекъснато съдействие на тези фирми", съобщиха от ведомството.

Костов и Ненчев обаче смятат, че до ден-два проблемът ще бъде изчистен.

Шефката на комисията по позитивния списък доц. Йорданка Узунова съобщи за Mediapool, че окончателният брой на лекарствата, които влизат в списъка и ще бъдат заплащани от НЗОК, е 1061. Тя обясни, че медикаментите, които предстои комисията да одобри и включи в списъка след днешна дата, ще започнат да се покриват от касата след три месеца – т.е. от 1 септември.

В тази връзка пациентски организации предупредиха, че ще се стигне до смяна на лечението за някои болни, което може да им се отрази неблагоприятно. Иначе от комисията уверяват, че няма заболяване, за което да не е включен препарат в позитивната листа.

Узунова съобщи, че медикаментът "Кепра" за епилепсия, за който пациенти се оплакаха, че може да бъде включен в списъка със закъснение, фигурира в листата. "Лекарството е включено, има цена и НЗОК ще го заплаща", заяви Узунова.

Близо 80 лекарства, които досега са били покривани изцяло или частично от НЗОК, от днес вече не фигурират в списъка, защото производителите им не желаят да сключат договор с касата заради несъгласие с определените за препаратите им цени.

"Няма причини за липса на определени лекарства в аптечната мрежа, както и за възникване на напрежение сред пациентите", заявиха от НЗОК. Седмица по-рано оттам обаче съобщиха, че е възможно бюджетът на институцията за лекарства да не стигне за покриването на медикаментите по новата листа.

Здравната каса съобщи, че до края на деня и утре ще сключи договори минимум със същия брой аптеки, с които работи и понастоящем.

Споделяне

Още по темата

Още от България