Хаос в банката със замразени ембриони на столична болница отива в прокуратурата

Хаос в банката със замразени ембриони на столична болница отива в прокуратурата

Столичната акушеро-гинекологична болница “Света София“ е съхранявала немарливо замразени ембриони и не е водила по надлежния ред съпътстващата ги документация, за което е сезирана прокуратурата.

Става въпрос за ембриони, получени при ин-витро оплождане, които са били замразени от родителите за съхранение с идеята да бъдат използвани евентуално след години.

Нередностите стават ясни, след като в края на миналата година новото ръководство на болницата открива административни нарушения на ръководителя на звеното по асистирана репродукция д-р Диана Николова. От болницата настояват за проверки от Изпълнителната агенция по трансплантации и агенция “Медицински одит“, както и от принципала – Столична община.

По време на проверките е установено, че за част от замразените ембриони липсва информация на кого са, върху някои имало само малки имена, без координати за връзка. Затова след проверката ембрионите, замразени преди 2000-та година, както и тези с по една име, са били унищожени.

От болницата твърдят, че “унищожаването на нелегитимните ембриони, съхранявани в криобанката, е извършено съгласно предписанието на Изпълнителната агенция по трансплантации“. За целта е била създадена специална комисия, включваща представители на Агенцията по трансплантации, администрацията на болницата, юрист и представители на етичната комисия към болницата.

Родители обаче се оплакаха пред бТВ, че не са били уведомени за унищожаването и че няма как да са сигурни дали ембрионите не са продадени или не е направено нещо друго.

От болницата твърдят, че унищожаването е станало по правилата, както изисква законът, а виновната за хаоса Николова е наказана с уволнение.

Самата Николова обаче е в отпуск по болест откакто проверката в звеното е открила нарушенията и се укривала, поради което не могат да ѝ бъдат връчени констативните актове, заради които е наказана.

“След направената ревизия установихме, че много от досиетата на пациентите липсват или са непълни. Останахме изненадани, когато видяхме как пред камерата на бТВ д-р Николова показва същите тези досиета“, коментираха от болницата.

“Това е безпрецедентно нарушаване на морално-етичните и юридическите норми за медицинска тайна и на правата на пациентите“, допълват оттам.

В момента в звеното работят трима специалисти по акушерство и гинекология и по репродуктивна медицина, двама биолози, една акушерка.

“Работата се е увеличила почти пет пъти и извършваните манипулации и трансфери са изцяло в съответствие с действащото законодателство“, уверяват от болницата.

Оттам успокояват пациентите, че могат да бъдат спокойни, че дейността по репродуктивна медицина в лечебното заведение се извършва съгласно добрите медицински практики и утвърдените стандарти.

При последната си проверка преди 10 дни Изпълнителната агенция по трансплантации установи, че всички предписани препоръки на звеното по асистирана репродукция вече са изпълнени и нямат забележки към дейността.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?