Хаос в първия ден от нова система на плащане на данъчните и осигурителни задължения

Първият ден от новата система на плащане на данъчните и осигурителните задължения на граждани и фирми бе съпътстван от хаос и късане на нерви на хората, които бяха решили да побързат и да издължат текущи или изостанали суми към държавата или осигурителната система. За това се оплакаха читатели на Mediapool.

Според приетото нововъведение, от 1 януари тази година плащането на публични задължения на фирми и граждани става по единна сметка на НАП. Това означава, че преводите за данъци и осигуровки вече стават с единно платежно нареждане. Според данъчните служители целта е намаляване административната тежест на бизнеса и гражданите.

Досегашният механизъм предвиждаше всяко задължение да се погасява с отделно платежно нареждане по отделна сметка. Сега по една сметка се вписва цялата сума на задълженията - данъци, осигурителни вноски, здравни вноски, без вноските за допълнително задължително пенсионно осигуряване, които се внасят по отделна сметка.

Читатели сигнализираха в Mediapool, че инструкциите за попълване на единната сметка, които са изложени на сайта на НАП, са много неясни. Телефонният номер за справки е давал заето и е било невъзможно да се влезе във връзка с данъчен експерт, който да даде нужните указания.

На всичкото отгоре банковата система се е оказала неподготвена да приема платежните нареждания почти през целия ден и едва в края на работния ден някои от банките "са се отпушили".

Потърсен за разяснение, говорителят на НАП Росен Бъчваров каза, че не е имало срив в системата, тя е работела добре и оплакванията на някои граждани, че са получавали отговор от служители на гишета, че системата ще е в ред едва в началото на следващата седмица, се дължат на недоразумения.

Новата система за плащане на публични задължения бе посрещната критично от юристи, според които се нарушава правото на лицата и фирмите да планират и подреждат плащанията си. При единната сметка системата погасява първо задълженията с изтичащи или изтекли срокове и след това тези, за които останат пари в сметката.

Гражданите могат да следят своя статус на платци, като НАП въведе електронната услуга “Справка на задълженията”, в която всеки, който притежава универсален електронен подпис или персонален идентификационен код (ПИК), може да провери какви задължения и извършени плащания има в персоналната му сметка в системата, обясни Росен Бъчваров.

Ако обаче гражданинът не направи такава справка, той може да се окаже с прекъснати здравно-осигурителни права, например, защото вместо за здравни осигуровки, внесените пари са отишли за погасяване на стари данъци, за които той е забравил или не е погасил навреме.

Фирма, която има различни задължения, а е регистрирана по ДДС, например, и внася суми, покриващи текущо дължимия ДДС, те ще отидат за покриване на другите задължения. Ако нарушенията по ДДС станат системни, фирмата може да бъде дерегистрирана по ДДС, предупреждават експерти по счетоводна дейност.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?