Хаосът с обезщетенията по "Гражданска отговорност" при смърт продължава

Застраховката все още трупа загуби за сектора

Светла Ненова, председател на Асоциацията на българските застрахователи (в средата). Снимка: Архив

Хаосът с изплащането на неимуществени обезщетения за болки и страдания при смърт на близък на пътя по застраховка "Гражданска отговорност" продължава въпреки законовите промени преди шест месеца.

Това е равносметката от гледна точка на застрахователите, стана ясно от изказвания на представителите на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) в сряда.

Промените в закона не изчистиха проблема

През есента на 2018 г. се стигна до спешни промени в Кодекса за застраховането, след като с решение на Върховния касационен съд от юни 2018 г. бе разширен кръгът от роднини с право на обезщетение. Застрахователите се оплакаха, че след произнасянето на магистратите съдилищата се напълнили с дела на по-далечни роднини на жертви на пътя, които претендират за обезщетения от десетки и стотици хиляди левове. Според сметки на бранша тогава решението на ВКС щяло да увеличи дупката по застраховка "Гражданска отговорност" с между 800 млн. лв. и 1.3 млрд. лв., а цената на полицата трябвало да скочи до 1000 лв.

Според застрахователите е редно основните обезщетения при смърт на пътя по "Гражданска отговорност" да бъдат за имуществените щети – например загуба на доход, издръжка на непълнолетни деца и т. н., но у нас масова практика е да се търсят компенсации заради болките и страданията в размер на стотици хиляди левове.

За да внесат ред при изплащането на обезщетенията, депутатите от ГЕРБ първоначално предложиха таван от 20 000 лв. на неимуществените компенсации за съпрузи, деца и родители и от 15 000 лв. за брат и сестра.

След масово възмущение на близки на загинали на пътя таванът за преките роднини – съпрузи, деца, майка и баща, отпадна и остана старото положение – неограничен размер на обезщетението.

Таван от 5000 лв. обаче бе въведен за всички останали роднини – баба, дядо, братя, сестри, или близки, които докажат трайна емоционална връзка със загиналия.

Съдебната практика остава разнопосочна

"Въпреки въведения таван от Нова година насам излизат най-различни съдебни решения в страната, при които отново се присъждат по 20 000, 50 000, 80 000, 100 000 лв. за далечни роднини, като съдът се аргументира с най-различни интерпретации на законодателството, включително с европейското законодателство, с правоотношения, възникнали преди законовите промени и т. н.", коментира Константин Велев, изпълнителен директор на "Армеец". По думите му, докато няма решение на ВКС по въпроса, ще има разнообразна съдебна практика.

Освен това застрахователите настояват за приемането на единна методика за изплащане на неимуществени щети при смърт, която да важи не само за катастрофи, но и в случаи на лекарски грешки и др. Въпросната методика трябваше да е готова до 6 месеца след законовите промени, но засега изготвянето ѝ е на първоначален етап.

"В понеделник външният консултант ще представи доклада си за практиката в Германия, Испания, Италия, Румъния и Франция. След това работната група ще избере един подход, който трябва да бъде разработен в детайли и внесен в Народното събрание", заявиха от АБЗ. Надеждата на застрахователите е методиката да е приета от парламента до края на годината, като след това ще отнеме време и утвърждаването ѝ в съдебната практика.

"Гражданската отговорност" продължава да трупа загуби

Финансово проблемът със застраховката "Гражданска отговорност" продължава, стана ясно от данните на АБЗ. През миналата година брутният технически резултат по застраховката е минус 213 млн. лв., което е влошаване в сравнение с 2017 г. - минус 55 млн. лв.

През 2018 г. приходите от сключени застраховки "Гражданска отговорност" са били 936 млн. лв., което е ръст с 42%, а изплатените обезщетения са били 514 млн. лв., което е ръст с 26%. Увеличени са резервите на застрахователите с 353 млн. лв. Браншът смята, че положението със задължителната застраховка е тежко въпреки нарастването на премийния приход и въпреки че общото застраховане бележи 50% ръст на печалбата
през 2018 г.
до 91 млн. лв.

Проблемът със "Зелена карта" върви към разрешаване

Проблемът със системата "Зелена карта", чрез която се покриват щетите при катастрофи в чужбина, върви към разрешаване, стана ясно от изказванията на застрахователите.

България е единствената държава в системата, на която някога е бил налаган мониторинг заради неплащане на щети основно от един от застрахователите – "Лев инс", който от своя страна твърди, че проблемът е заради застрахователни измами в чужбина.

В последните месеци "Лев инс" интензивно чисти задълженията си, а освен това целият сектор ще сключи общ презастрахователен договор, за да гарантира плащанията по "Гражданска отговорност" в чужбина, стана ясно от думите на застрахователите. Те отказаха да кажат на каква стойност ще бъде презастрахователният договор, но от думите им стана ясно, че най-вероятно той ще доведе до леко покачване на цената на "Гражданската отговорност".

Очакванията на сектора са скоро да настъпи успокоение на проблема със "Зелена карта" и мониторингът да отпадне.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?