Хаосът с цените на лекарствата се проточва до лятото

Хаосът с цените на лекарствата се проточва до лятото

Хаосът с разликите в цените на лекарствата заради липсата на нов позитивен списък с медикаментите, които се плащат изцяло или частично от Здравната каса, се очертава да се проточи до лятото, стана ясно по време на заседание на парламентарната здравна комисия в четвъртък. Причината е, че въпреки дадената преди месец последна отсрочка за изготвянето на позитивния лекарствен списък до 31 март, има опасност той да влезе в сила чак от юни.

Така до края на май ще продължи да се работи със старите по-високи цени, защото било нужно технологично време за вкарването на новия списък в информационната система на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), договорните ѝ партньори и аптеките.

За целта вече има внесено предложение за промяна в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, което предвижда старият лекарствен списък да може да действа до два месеца след влизането в сила на новия. Предложението е внесено от депутатите от левицата Радослав Гайдарски и Симеон Симеонов.

До момента има 1 200 одобрени медикамента за включване в новия списък, преди две седмици те бяха 823. Списъкът ще продължи да се допълва и след влизането му в сила.

За сравнение в сега действащия списък има около 4 000 препарата. Въпреки че в новия засега има два пъти и половина по-малко медикаменти, няма да останат заболявания, за които да не са включени лекарства.

Сегашният хаос на пазара на лекарства се получава заради определения през 2008 г. ред за това каква част от цената на медикаментите в списъка се плаща от пациента и каква – от НЗОК.

Търговците на едро и аптеките са длъжни по закон да спазват цените от този списък и не могат да се отклоняват от тях. Същевременно, Комисията по цените към Министерски съвет от началото на 2009 г. започва да определя по–ниски цени на същите лекарства, които важат за свободна продажба извън списъка на НЗОК. Така, от противоречието на списъка на НЗОК с този на Комисията по цените, едно и също лекарство от позитивния списък се продава на по–скъпо от същото на свободния пазар.

НЗОК се опитва да накара търговците да продават лекарствата на по-ниските цени, но според Българския фармацевтичен съюз по този начин касата нарушава собствените си правила.

В четвъртък от Здравната каса обявиха, че продължават проверките в аптеките за това дали лекарствените продукти от списъка на касата не се продават на цени, по-високи от тези на свободния пазар. "Цените на лекарствените продукти, заплащани от НЗОК, не могат да бъдат по-високи от тези на свободния пазар", категорични са от касата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?