Хаотичните идеи на правителството гонят военните от армията

Хаотичните идеи на правителството гонят военните от армията

Лансирането на различни идеи от страна на правителството са довели до ръст на напускащите въоръжените сили. Това стана ясно от думите на военния министър Аню Ангелов в сряда. Той отчете, че има увеличение на рапортите за напускане, причина за което са и "определени неясноти, които се дължат на слухове и на конкретни заявени идеи, които най-вероятно няма да се осъществят".

"Явно хората реагират на всичко, което четат и видят. Това е огромната роля на правителството, отделните членове на правителството и медиите", заяви Аню Ангелов.

Той коментира, че докато идеите на бъдат обсъдени в Народното събрание, увисват във въздуха и посъветва военните да чакат приемането на конкретни нормативни документи преди да вземат решението си за напускане.

До момента излязоха различни идеи от правителството за повишаване възрастта и стажа за пенсиониране на военните, като обаче остава неясно в какви граници и откога.

По време на правителственото заседание преди ден Ангелов се обяви срещу намаляването на пенсиите на летци, парашутисти, подводничари, водолази и на участници в мисии. Сега една прослужена година се брои за три години осигурителен стаж от трета категория, а новото предложение е три години да се броят за пет. Според Ангелов това е съвсем различен коефициент и така на практика тези категории военнослужещи ще загубят 45% от номиналния размер на пенсията си.

Ангелов отчете, че във военновъздушните сили има отлив от кадри заради готвените промени. Според него това били предимно млади хора и много рядко полковници или подполковници. Министърът се надява предложението за техните пенсии да бъде ревизирано.

Ангелов заяви още, че се надява "по един или друг начин" до края на ноември да бъде решен спорът с президента за нов шеф на военното разузнаване.

Правителството предложи за директор на службата комодор Валентин Гагашев, но президентът държи постът да бъде поет от вътрешен човек, за да има приемственост. Според държавния глава Гагашев е по-подходящ за друг пост. Ангелов казва, че иска службата да бъде поета от външен за системата човек, за да бъде направена ревизия в нея.

Той обясни в четвъртък, че очаква да говори с Първанов по време на срещата на върха на НАТО в Лисабон на 19 и 20 ноември.

"Моите очаквания постепенно се изпаряват по отношение на конкретен отговор и вероятно ще вземем колективно решение на правителството как да постъпим по нататък", заяви министърът.

Той вече обяви официално, че за зам.-директор на служба "Военна информация" ще бъде назначен вече цивилният Веселин Иванов, полковник от резерва, бивш военен аташе в Гърция. Това назначение не изисква съгласуване с президента.

По неофициална информация е възможно Иванов да стане изпълняващ длъжността директор на службата, ако не се стигне до решение на спора с Първанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България