Хърби Хенкок ще свири в България

Хърби Хенкок ще свири в България

Джаз легендата Хърби Хенкок ще гостува за първи път в София 27 октомври в рамките на фестивала "Мusic Jam", съобщиха от "София мюзик ентърпрайсис".

Роден в Чикаго през 1940 г., още в ранна възраст Хърби Хенкок е своеобразен гений на пианото. На 11 години прави феноменално изпълнение на концерт за пиано на Моцарт заедно с Чикагския симфоничен оркестър.

През 1963 г. Хърби е поканен от Майлс Дейвис да се присъедини към "Miles Davis Quintet". Участва в създаването на новаторските компилации "Silent Way'" и "Bitches Brew", които предвещават раждането на стила джаз фюжън.

След като напуска "Miles Davis Quintet", Хърби създава нов бенд, наречен "The Headhunters", и така през 1973 г. се появява едноименния албум "Head Hunters". През 1986 г. Хърби получава Оскар за музиката към филма "Около полунощ", където се появява и като актьор.

Легендарните "The Headhunters" се събират отново през 90-те и правят съвместно турне с "Dave Matthews Band". Хeнкок издава албума "Gershwin's World" (1998 г.), в който се включват Джони Мичъл, Стиви Уондър, Orpheus Chamber Orchestra, Уейн Шортър и Чик Къриа. Година по-късно албумът печели три награди Грами, в това число за най-добър джаз албум и най-добър R&B вокал за изпълнението на Стиви Уондър на "St. Louis Blues".

През 2001 г. Хенкок и Ласуел започват съвместната си работа с млади хип-хоп и техно изпълнители в проекта "Future2Future". В албума "Possibilities" от 2005 г. присъединява популярните Стинг, Кристина Агилера, Ани Ленъкс, Карлос Сантана. През 2007 г. заедно с Уейн Шортър и вокалите на Тина Търнър, Нора Джоунс и Леонард Коен, Хърби записва албума "River: The Joni Letters" и го посвещава на своя дългогодишна приятелка и съмишленичка Джони Мичъл.

Тази година Хърби Хенкок инициира и осъществи "The Imagine Project". В този проект той си служи с универсалния език на музиката, за да изведе на преден план идеята за мира като глобална отговорност.

Редом с блестящата си кариера на автор и изпълнител, Хърби Хенкок е джаз криейтив председател във Филхармоничната асоциация на Лос Анджелис, основател на Международния артистичен комитет за мир (ICAP) и е начело на института по джаз "Thelonious Monk".

Споделяне

Още от

Какво очаквате да свърши служебното правителство?