Харчили сме повече за по-малко храна през август

Харчили сме повече за по-малко храна през август

Заради рязкото поскъпване на почти всички хранителни стоки през август, разходите за храна в домакинските бюджети са се повишили с над 3%, сравнено с август миналата година. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за приходите и разходите на домакинствата през последния летен месец на годината, огласени в понеделник. Средното българско домакинство се състои от малко под двама души и половина.

И ако през август 2006 г. парите от семейния бюджет за храна са представлявали 37.3% от всички разходи, то през август тази година те са се вдигнали на 40.4%. Покачването на процента на похарчените за храна пари е станало за сметка на почти всички останали разходни пера в домакинските бюджети, които като дял са се свили спрямо миналия август. Увеличение има само на дела на разходите за данъци (2.6 спрямо 2.3% през миналия август), за здравеопазване (4.3 спрямо 3.7%) и разходи за отдих поради сезона (4.7 спрямо 4.6% през август 2006 г.).

В номинално изражение разходите за храна през август са били 254.72 лв. средно за домакинство срещу 198.63 лв. през миналия август. За една година обаче поскъпването на храната е с 24.1%, което е повече от ръста на разходите за храна за същия период от време (около 20%). В резултат на това статистиката отчита и намаляване на потреблението на основни продукти през август спрямо същия месец на миналата година, особено на тези храни, които са поскъпнали най-много. Така е свито потреблението на хляб, кисело и прясно мляко, сирене, яйца, плодове и зеленчуци, въпреки че август е един от най-богатите на тях месец, на картофи и захар, съпоставено с миналата година.

Иначе домакинствата през последния месец на лятото са имали с над 120 лв. повече доход от същия месец на миналата година или 648.67 лв. спрямо 532.95 лв. преди година. Разходите им са били 630.33 лв. спрямо 532.77 лв. през август 2006 г. В парично изражение домакинствата са успели през август да спестят и по 8 лв. 

Споделяне

Още от България