Харчим 7 пъти повече ток от страните в ОИСР

България консумира 7 пъти повече енергия от средната за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и 2,7 пъти повече от Румъния. Това съобщи във вторник Майя Кръстева, ръководител на проекта Виа Експо, цитирана от БТА.

Виа Експо е организатор на международен конгрес и изложба по енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници в индустрията и строителството. Форумът ще се проведе от 13 до 15 април 2005 г. в Пловдив, уточни Майя Кръстева.

На конгреса ще се дискутират растящите цени на петрола, проблемите с тока, ядрената енергетика, опазването на околната среда, както и необходимостта от нови енергийни източници. Лектори от страната и чужбина ще представят технологии за възобновяема енергия и възможностите за повишаване на енергийната ефективност сред малките и средни предприятия.

Срещата е под егидата на министерствата на икономиката, на регионалното развитие и благоустройството и на президента на Световния съвет за възобновяема енергия д-р Херман Шеер.

До края на февруари организаторите на проявата ще приемат проекти в областта на енергийната ефективност и възобновяеми енергийни източници. Одобрените идеи бъдат представени на конгреса, уточни Майя Кръстева.

Паралелно ще се организира специализирана изложба и сесия за нови технологии и инсталации за повишаване на енергийната ефективност и приложение на възобновяемите енергийни източници в бита, индустрията и строителството.

Споделяне

Още от Бизнес