Хардлайнер бе избран за лидер на движението Хамас

Яхия Синуар

Движението Хамас избра за свой лидер в ивицата Газа Яхия Синуар, един от основателите на въоръженото крило на ислямистката формация, съобщиха световните агенции.

Синуар бе освободен през 2011 г. от Израел при размяна на затворници и е смятан за един от най-радикалните представители на Хамас.

Движението, което управлява ивицата Газа от десет години, от няколко месеца организира вътрешни избори.

Днес Яхия Синуар бе избран начело на политическото бюро на Хамас в ивицата Газа, поемайки поста от Исмаил Хания, съобщи пожелал анонимност източник от движението.

Сега се очаква Хания да стане върховен лидер на Хамас на мястото на живеещия в изгнание Халед Мешаал.

За заместник на Синуар е избран друг хардлайнер, депутатът Халил ал Хая.

През 2011 г. израелският премиер Бенямин Нетаняху се съгласи да освободи Синуар с още около 1000 други палестински затворници в замяна на израелския военнослужещ Гилад Шалит, който бе заловен от Хамас пет години по-рано при нападение през границата. Яхия Синуар бе арестуван от Израел през 1988 г. за терористична дейност и осъден на четири доживотни присъди.

Израел казва, че братът на Синуар Мохамед е бил един от организаторите на залавянето на Шалит и той е договорил размяната на затворници.

Синуар отхвърля всякакво помирение с Израел. Смята се, че той стои зад безпрецедентното убийство миналата година на друг командир от Хамас във вътрешна борба за власт.

Яхия Синуар е включен в списъка на САЩ на международни терористи.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?