"Хардлайнерът" Илия Баташки оглави БСП - Пловдив

"Хардлайнерът" Илия Баташки оглави БСП - Пловдив

Доскорошният директор на Университетската болница "Свети Георги" и бивш депутат Илия Баташки оглави пловдивската организация на БСП. В неделя късно вечерта на градската конференция на партията той се надпреварва за поста с Атанаска Тенева. Баташки спечели със 149 срещу 64 гласа, дадени за съперничката му.

Другите двама кандидати – Георги Гергов и Атанас Петков, които също бяха номинирани, се оттеглиха преди гласуването.

На предишните избори за лидер на пловдивските социалисти Баташки пак бе кандидат, но загуби от Захари Георгиев, който подаде оставка след поражението на партията му на последните парламентарни избори.

Баташки е известен с твърдолинейните си леви позиции, които са далеч от желанията на партията му да прилича на сходните социалдемократически европейски организации.

Той бе член на делегацията на БСП, която преди девет години отиде на крака при иракския диктатор Саддам Хюсеин, за да го почете за рождения му ден и да предаде поздрави от тогавашния лидер на социалистите Георги Първанов. Баташки отнесе и подарък на Хюсеин – ловна пушка за 1200 долара. Тази история бе широко разгласена от самия Баташки, по това време депутат в 38-ото народно събрание.

В парламента Баташки стана известен основно с агресивното си поведение и зрелищните скандали, които устройваше на колегите си от ОДС. Квесторите на няколко пъти с мъка удържаха едрия хирург, който от словесни атаки и тежки обиди към колегите си се опитваше да премине към физическа разправа.

Споделяне

Още по темата

Още от България