"Хари Потър и прокълнатото дете" излиза на български на 13 октомври

Изпълнителите на ролите на порасналите Хърмаяни, Хари и Рон

Сценарият на последната история за Хари Потър, чиято театрална премиера бе на лондонска сцена миналата събота, ще бъде публикуван на български език в две части, съобщиха от издателството "Егмонт" в понеделник.

Пиесата "Хари Потър и прокълнатото дете" (Harry Potter and the Cursed Child) пресъздава осмата история в поредицата книги за момчето магьосник, което вече е възрастен мъж, и е първата официална история, която дебютира на театрална сцена.

Специалното предварително издание на сценария на пиесата ще се появи на книжния пазар в България на 13 октомври 2017 г.

То ще съдържа вариант на текста от генералната репетиция на постановката, няколко седмици преди официалната ѝ премиера. Сценарият подлежи на промяна след публикуването на специалното предварително издание - то ще бъде налично за ограничен период от време до излизането на пълното колекционерско издание. Подробности за пълното издание ще бъдат оповестени по-късно.

Историята разказва за вече порасналия Хари Потър, който е претоварен с работа в Министерството на магията има трима синове ученици.

Докато Хари се бори с миналото си, което все още го преследва, неговият най-малък син Албус се опитва да приеме тежестта на семейно наследство, което никога не е искал. Докато минало и настояще застрашително се сливат, баща и син ще научат неудобната истина, че тъмнината често идва от най-неочаквани места.

Междувременно авторката на поредицата Джоан Роулинг заяви, че повече няма да пише книги за Хари Потър. В изказване в "Лондон палас тиътър“, където бе премиерата на постановката тя зяави, че Хари „отива на голямо приключение в тези две пиеси и след това, мисля, че приключвам... Край с Хари“.

Роулинг стана мултимилиардер с поредицата от седем книги „Хари Потър“, издадени между 1997 и 2007 г. Романите са продадени в над 450 милиона копия в световен мащаб в повече от 200 държави и са преведени на 79 езика. Историите за момчето магьосник вдъхновяват осем филмови блокбастъра.

Писателката създаде и три допълнителни издания към света на Хари Потър с благотворителна цел -  Куидичът през вековете и Фантастични животни и къде да ги намерим в помощ на Comic Relief и Приказките на барда Бийдъл в помощ на организацията за детска благотворителност Lumos.

Предстои и дебютът ѝ като сценарист с филма "Фантастични животни и къде да ги намерим", още едно продължение на магическия свят на Хари Потър, което ще излезе през ноември 2016 г.

Споделяне

Още от Общество

Какво очаквате да свърши служебното правителство?