Харири призова ливанците да поставят страната си на първо място

Саад Харири

Ливанският премиер Саад Харири заяви, че политическата криза, възникнала този месец в Ливан, е "зов за пробуждане" към ливанците с различни политически пристрастия да поставят страната си над регионалните проблеми, предаде Ройтерс.

Харири имаше предвид кризата, предизвикана от решението му да се оттегли. Той шокиращо обяви, че подава оставка, от Саудитска Арабия, сунитска монархия и регионална свръхсила, която е в противоборство с шиитски Иран.

"Изминалият период беше може би някакъв зов за пробуждане към всички нас да се грижим за интересите на Ливан вместо да се занимаваме с проблемите около нас. Проблемите около нас са важни, но Ливан е по-важен", каза Харири на годишната арабска банкова конференция в Бейрут.

Той още веднъж заяви, че Ливан трябва да се придържа към политиката си да стои настрана от регионални конфликти, и то, както се изрази - "не само на думи, но и на дела".

Коментарът му се отнася за подкрепяното от Иран движение "Хизбула", чиято роля като регионална военна сила много тревожи Саудитска Арабия, отдавнашен съюзник на Харири, отбелязва Ройтерс. Ливанският премиер подчерта, че най-важното сега е стабилността, и обеща, че ще продължи да работи за нейното запазване.

Обявявайки вчера, че отлага подаването на оставка, Харири каза, че го прави в името на възможността да се води отговорен диалог по въпроси, по които има разединение и по въздействието им върху отношенията на Ливан с арабските страни.

 

Парламентарната група на ливанската шиитска организация "Хизбула" заяви днес в декларация, че връщането на премиера Саад Харири от чужбина и "положителните му изявления" са сигнал за възможно нормализиране на обстановката в Ливан, съобщи тв каналът Ал Маядин, цитиран от Ройтерс. Хасан Фадала, депутат от Хизбула, заяви, че въз основа на изявленията на Харири може да бъдат търсени подходящи решения.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?