Харис корп. ще прави конкурент на Ал Джазира

Американска компания, известна като доставчик на военна съобщителна техника, спечели поръчка на Пентагона на стойност 95,5 млн. долара за модернизиране на иракски телевизионен канал, когото мнозина в Ирак критикуват за бавно отразяване на важни събития като нападенията срещу американските войски, предаде АП.

Базираната в Мелбърн, щат Флорида компания Харис корп. съобщи, че според условията на договора трябва до една година да модернизира остарялото оборудване на телевизия Ал Иракия според съвременните стандарти.

Целта е Ал Иракия, която започна предавания на 13 май м.г. с помощта на Пентагона, да стане конкурент на по-бързите и по-независими арабски телевизионни станции като Ал Джазира и Ал Арабия. Партньори на Харис в начинанието са Ливанската радиотелевизионна компания и кувейтско-иракската компания Ал Фауарис, които ще обучават персонала на иракския телевизионен канал.

Освен това групата ще поеме контрола над националния иракски вестник Ас Сабах и две радиостанции в Багдад, които бяха използвани за пропаганда от сваления режим на Саддам Хюсеин. Планът за обединяване на различни медии в Иракска медийна мрежа бе разработен от Държавния департамент на САЩ при подготовката за войната в Ирак.

По БТА

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?