Харисън Форд за малко да сблъска самолета си с пътнически Боинг

Харисън Форд за малко да сблъска самолета си с пътнически Боинг

Кинозвездата Харисън Форд за малко да вреже личния си самолет в пътнически авиолайнер на летище Джон Уейн в окръг Ориндж, Калифорния, съобщи телевизия Ен Би Си (NBC) във вторник вечерта.

Инцидент е станал на 13 февруари. Актьорът е управлявал собствения двуместен лекомоторен самолет "Хъски" (Husky). При кацането евиодиспечерите му дали указания да се приземи на една от пистите за излитане и кацане, но Форд се отправил към пътеката за рулиране. В резултат на тази грешка самолетът му прелетял точно над Боинг 777 на авиокомпанията "Америкън Ейрлайнс" (American Airlines), на чийто борд ималд 110 пасажера и шестчленен екипаж.

Минути след инцидента пътуващата за Далас машина излетяла благополучно.

На записания разговор на Форд с диспечера се чува как той пита: "Този лайнер трябва да се окаже под мен?". На кинозвездата било обяснено, че греши и че нарушава правилата за сигурност на Федералното управление на гражданската авиация на САЩ.

Ведомството заявява, че диспечерите са дали на пилота правилните инструкции, които той не е разбрал. Федералното управление на гражданската авиация е започнало разследване на случилото се и в резултат може да се предприемат широк спектър от мерки срещу 74-годишния Форд – от писмено предупреждение до лишаването му от пилотски лиценз.

Това не е първият инцидент на популярния актьор по време на пилотиране. През март 2015 г. управляваният от него лекомоторен колекционерски Ryan PT-22 Recruit от времето на Втората Световна война се разби на голф игрище край летище Санта Моника, Калифорния.

След падането Форд обясни инцидента с отказ на двигателя на машината. Тогава той бе откаран в болница със средно тежка травма на главата.

Споделяне

Още от Общество

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?