Харизанов се оказа с чисто съдебно минало от 2008 г. насам

Прокуратурата даде повод на Мирослав Найденов да излезе сух от скандала

Георги Харизанов, сн.БГНЕС

Мистериите около съдебното минало на бившия шеф на "Напоителни системи" Георги Харизанов, които излязоха на бял свят и за ден потопиха кариерата му на български Бил Гейтс, постепенно се разплитат. След като първоначално стана известно, че е обвиняем по две дела, за капак прокуратурата съобщи, че Харизанов дори има издадена условна присъда. Земеделският министър Мирослав Найденов избухна в справедлив гняв – защо тогава Харизанов е представил чисто свидетелство за съдимост при постъпване на работа?

Проверка на Mediapool показа, че Георги Харизанов е реабилитиран още през април 2008 година и няма пречка да си издаде свидетелство за съдимост, в което се води неосъждан. Във вторник вечерта от прокуратурата по собствена инициатива разпространиха информацията, че през 2005 г. той е осъден на 2 години условно с 3-годишен изпитателен срок за изнудване.

В серия от публикации на Mediapool Харизанов и министъра бяха изловени в лъжа за несъществуващото висше образование на шефа на "Напоителни системи". Изправен пред нов скандал тип "Калинка", Найденов обяви подопечния си за нов "Бил Гейтс", защото и американският магнат нямал диплома от колеж.

След тиражираната в медиите информация, че Харизанов е разследван за 3 престъпления, Найденов обяви, че ще го "отстрани временно" от поста, защото подчиненият му го е уведомил с месец закъснение за повдигнатите му обвинения. Подадената от прокуратурата информация, че Харизанов се води и осъждан, даде повод на министъра светкавично да сезира прокуратурата за свидетелството за съдимост на служителя си.

В същото време действията на прокуратурата по случая "Харизанов" предизвикват и сериозни съмнения едновременно за нарушаване на Закона за защита на личните данни и волна или неволна намеса в политическия скандал. "Огласяването на данни за осъждането на реабилитирани лица е нарушение на Закона за защита личните данни (ЗЗЛД)", коментира адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация".

Проверка на Mediapool в съдебната практика по темата също показва, че прокуратурата не се е поучила от стари грешки.

През 2009 г. скандалният прокурор от Русе Люлин Матев е признат за виновен нарушение на ЗЗЛД, защото в своята книга "Кошмарът след престъплението" е разпространил информация за присъдата и личния живот на осъден български гражданин. Според съда нарушението на Матев е, че информацията в книгата ще бъде достъпна за всеки и след настъпването на реабилитацията на лицето, което е в разрез със закона.

В делото Върховният административен съд постановява, че прокуратурата има право да обработва лични данни само за целите на наказателното производство. Изключения се допускат само за целите на журналистиката, литературното или художествено изразяване, но при условие, че това не нарушава правото на личен живот.

В случая обаче нито една медия не е попитала прокуратурата дали Харизанов е осъждан, а информацията за присъдата му бе подадена без съществената "подробност" за настъпила реабилитация.

Държавното обвинение обяви за присъдата в момент, в който Харизанов вече бе отстранен от публичния пост, с което без да иска "услужи" на тезата на Найденов, че историята със сега възбудените стари дела на Харизанов е атака срещу самия него, защото щял да извади наяве големи злоупотреби във водния сектор.

Mediapool не успя да открие Георги Харизанов за коментар по случая.

От прокуратурата признаха, че информацията за присъдата е подадена по тяхна инициатива. Коментарът бе, че преди да направят съобщението, са нямали информация за настъпилата реабилитация на Георги Харизанов.

Според тълкуването на държавното обвинение реабилитацията заличава само правните последици от присъдата, но това не пречи да се разпространява информация за публични личности.

Грешки, "детска глупост" и засегнати от твърдата му ръка

Самият Георги Харизанов в сряда пред бТВ обясни, че получил условната присъда заради "детска глупост". Той разви тезата, че атаките срещу него може да са породени от твърдата ръка, с която е ръководил дружеството, и опитите му да сложи ред и дисциплина в него, но не посочи конкретни хора, които може да стоят зад атаките.

Големия шум около името си напоследък, условната присъда, обвиненията в заплаха за убийство, образованието си Харизанов обясни с широкия кръг от хора, които познава, и многото неща, които са му се случили в живота.

Той отрече обвинението в отправяне на заплаха за убийство и обясни повдигнатото отново, 10 години след спирането му, обвинение за кражба на 50 хил. долара от фирмата СТОА с манипулиране веществени доказателства.

Отстраненият шеф на "Напоителни системи" започнал да трупа горчив житейски опит на невръстна младежка възраст, без да подозира, че една "детска глупост" ще му стъжни професионалния живот, обясни той.

Харизанов разказа как на 19 години, шофирайки служебен автомобил, бил блъснат от друг шофьор. "В състояние на афект" се разбира с него чрез документ да получи 400 долара за нанесените щети – материални и морални. В крайна сметка обаче не получил нищо, сам платил ремонта на колата, а другият шофьор сигнализира полицията и така бил осъден условно.

"Тогава не можах да си позволя солидна защита, нямах финансови възможности, работех в рекламна агенция", обясни бившият държавен служител. Давността на провинението му обаче изтича и през 2011 г. получил свидетелство за съдимост, в което пише, че не е осъждан.

"Това, че някой на младини е допуснал грешка, не означава, че трябва да му се отнеме шансът да се доказва с работа", възмути се Харизанов. Идеални хора няма, допълни той и обясни, че направил и друга "голяма грешка" по съвет на юрист като премълчал за обвинението си пред земеделския министър Мирослав Найденов, защото смятал, че нещата ще отминат бързо.

Той каза още, че няма притеснения от разлика в харчовете и приходите си. По думите му за получен подкуп не може да става дума, тъй като пари под такава форма идвали само след направен компромис. А той компромиси в работата си не е правил.

Харизанов обясни, че не се обиждал на "образование" и от сравненията му с Калина Илиева, която се оказа шеф на Държавен фонд "Земеделие" с фалшива диплома. Липсата си на висше той обясни със стечението на живота и нуждата да работи от 19-годишна възраст.

Нямам часовник за 29 000 евро, но е нормално да искам, заяви още отстраненият шеф на "Напоителни системи". Той разказа, че има общо три часовника, единият от които наподобява скъпия модел, който бе тиражиран от медиите.

При появата си в студиото на предаването той беше заложил на аксесоар за 200 евро, подарен от съпругата му. Детайлната си модна дисекция, която му беше приложена през последните дни, Харизанов определи като "безобразие."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?