Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Харманли след бунта: 18 обвинени, размирниците отиват в стари казарми, ДАНС търси спящи клетки

Борисов предупреди за риск от тероризъм и призова Вашингтон и Москва да спрат войните

24 коментара
Снимка: БГНЕС

Около 400 бежанци от лагера в Харманли бяха задържани след потушаването на бунта, предизвикан от решението на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) да обяви карантина, въпреки уверенията на медицинските служби, че няма опасност от зарази. От тях обаче обвинени са едва 18 души, съобщи прокуратурата.

Те са привлечени към наказателна отговорност за хулиганство, съпроводено със съпротива на органите на полицията, извършени с "изключителен цинизъм и дързост". Добавя се и, че са нанесени сериозни материални щети. Уточнява се, че обвиняемите са били разпознати от свидетели очевидци, като не става ясно дали става въпрос само за служители на жандармерията. На 18-имата е наложена 72-часова прокурорска мярка за задържане.

Освен това прокуратурата е образувала и разследване за причиняване на телесни повреди на двама мигранти, но по това дело засега не се съобщава за повдигнати обвинения на полицаи. "Установява се самоличността на служителите на МВР, причинили телесните повреди на двете лица", добавят единствено от държавното обвинение.

При размириците са били ранени 24-има полицаи, съобщиха по-рано в петък от МВР и прокуратурата без да дадат никаква информация за общия брой на ранените мигранти. По неофициални данни обаче десетки от обитателите на лагера са с различни наранявания от полицейския щурм в късните часове в четвъртък.

Борисов отново се появи в Харманли, за да обере овациите от местните

Междувременно премиерът в оставка Бойко Борисов направи второ посещение в Харманли, след като приключи оперативното съвещание на Министерския съвет, свикано по случая. Той пристигна в лагера, шофирайки собственоръчно джипа си, което предизвика овации от събралите се на входа местни жители и протестиращи срещу бежанците. След като направи оглед на щетите, нанесени при бунта, Борисов призова Москва и Вашингтон да спрат войните, защото "мигрантите от Харманли искат да се върнат по родните си места".

Освен това премиерът информира, че размирната част от обитателите на лагера (основно афганистанци – бел.ред.) ще бъде преместена на територията на изоставени по границата казарми. Там мигрантите ще бъдат настанени във фургони. Какво точно е състоянието на въпросните изоставени казарми, той не обясни.

Другата група, която ще бъде оставена в Харманли, Борисов определи, като "хора, бягащи от войната и "Ислямска държава" – те искат да спазват законите и са благодарни на българската държава за гостоприемството, тези хора ще бъдат оставени в центъра в Харманли и към тях отношението ще бъда нормално".

"Във втората група попадат тези мигранти, които не искат да спазват българските закони и нарушават обществения ред. Към тях ще бъдат предприети строги мерки, включително те могат да бъдат екстрадирани. Именно тази група от хора ще бъдат изолирани в пустеещи казарми по границата и настанени във фургони", заяви Борисов с уточнението, че ставало въпрос за около 1000 души, като сред тях нямало майки и деца.

По думите му "организаторът" на размириците в Харманли е известен. Той бил арестуван преди време от германските власти за разпространение на наркотици и след това е експулсиран от страната. В България заподозреният е от четири месеца и най-вероятно ще бъде екстрадиран.

"Днес отново посетих бежанския лагер в Харманли след снощи и влязох вътре, за да се срещна с мигрантите", разказа премиерът допълнително във Фейсбук профила си. "Разговарях със сирийци, които изразиха своите благодарности и посочиха, че българските власти се държат много добре с тях, осигуряват храна, вода и дрехи. Те ме информираха, че снощи други обитатели на лагера, от афганистански произход, са ги убеждавали и призовавали да излизат и да създават безредици", пише Борисов. По думите му последвали са спречквания между афганистанци и сирийци, като последните са останали по стаите си.

ДАНС "може би" вече открила мигрант, свързан със спяща радикална клетка

Другото следствие от кървавите сблъсъци е, че ДАНС започна спешна проверка за спящи радикални клетки в лагера. По думите на вицепремиера в оставка Румяна Бъчварова в петък, "може би за един човек в момента е установено", че е част от радикална клетка.

"ДАНС работи и установява организаторите и подготвилите протеста. Предстои прокуратурата да проведе разпит на лицето, което е запалило българското знаме", информира и тя.

Бъчварова съобщи още, че се предприемат превантивни мерки, свързани с по-добрата охрана на центровете: "В момента обмисляме и друга организация, която да отдели сирийските бежанци от тези, които идват от Афганистан и нямат сериозно основание да получат статут, за да не провокират последващи вълнения."

Попитана дали може да се осигури коридор към Сърбия, както са поискали бежанците, Бъчварова обясни, че това е невъзможно нито правно, нито политически.

"Има ред и тези граждани на Афганистан, които са дошли незаконно на наша територия, трябва да знаят, че сме готови да съдействаме в хуманитарен план за тях, да осигурим справедливи процедури, но те са длъжни да се съобразяват с българското законодателство и да го спазват", обобщи ситуацията вицепремиерът в оставка.

В същото време тя на практика призна, че затварянето на лагера, довело до размириците, е провокирано от откровени спекулации за опасност от заразяване на местното население, каквато всъщност не е съществувала.

"Преди 2 седмици направихме първите проверки, но ситуацията не се успокои – продължи да се нагнетява напрежение по тази линия. Има някои заразни заболявания, но те са овладявани в рамките на 2-3 дни. Въпросната лайшманиоза не е установена в този център, но за спокойствие на гражданите решихме да направим пълен скрининг. Там има лекари и допълнително изпратени от болницата на МВР – основно дерматозоли", обясни Бъчварова.


Размириците започнаха по обяд, но полицията нахлу в лагера късно вечерта

Както е известно, сблъсъците между мигранти и жандармерия започнаха още по обяд в четвъртък, като протестиращите започнаха да чупят прозорци на постройките в лагера, да палят гуми и инвентар и да замерят с камъни и тръби униформените. В отговор те докараха водно оръдие, което обаче така и не влезе в действие, тъй като ситуацията постепенно се успокои.

Напрежението отново ескалира около 20.00 часа, когато група мигранти, най-много сред които бяха афганистанци, отново се разбунтуваха, но този път жандармерията отвърна със сериозна ответна сила – активирано бе водното оръдие и стреляше се с гумени патрони. В полицейския щурм взеха участие и екипи със служебни кучета. След масовите арести на бежанци ситуацията отново се успокои след полунощ.

На мястото през нощта срещу петък пристигнаха премиерът в оставка Борисов и ръководителката на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Петя Първанова. Журналисти обаче така и не бяха допуснати в лагера. Междувременно пострадали при полицейския щурм мигранти започнаха да пращат на медиите снимки отвътре, на които ясно се виждат нараняванията им.

Паралелно с тези събития пред лагера започнаха да се събират проетстиращи българи с национални флагове. В петък се появиха и слухове за организация на футболни фенове, които пътуват към Харманли, подобно на размириците в пловдивското село Катуница през 2011 г.

Правителството масово ще екстрадира афганистанци през декември

"Още утре (петък – бел.ред.) екип от прокурори и следователи ще влезе в Регистрационно-приемателния център в Харманли, за да установи кои са подстрекателите на бунта. Първият самолет за Афганистан – с тях имаме споразумение за реадмисия, ще излети през декември и на борда му ще са подстрекателите на бунта", заяви на импровизираната си пресконференция в малките часове в петък Борисов.

Той припомни, че вече е поръчан самолет до Кабул, като полетът е организиран от българските власти в координация с Европейската агенция за гранична и брегова охрана. Петима от задържаните при размириците ще бъдат екстрадирани веднага по линия на националната сигурност, а останалите ще бъдат преместени в затворени лагери, докато отлетят обратно за Афганистан.

Според Борисов размириците са предизвикани именно от афганистанци, които "биеха сирийците, за да излизат да се бунтуват". Премиерът в оставка допусна възможността зад инцидента да стои организация отвън, посочвайки като аргумент факта, че мигрантите публикували снимки в социалните мрежи: "Всеки от тях държи мобилен телефон!"

"Мрежите на "Ислямска държава" много внимателно следят Фейсбук..."

Борисов обвърза случващото се в лагера и с евентуална заплаха от тероризъм, която можело да бъде предизвикана от реакциите на хората в социалните мрежи: "С голямо притеснение знам как гледат телевизия, влизат в интернет и задействат своите клетки..."

"Обикновено там, където възникнат такива остри сблъсъци, винаги има терористичен акт, винаги се задействат спящите клетки... Мрежите на "Ислямска държава" много внимателно следят и Фейсбук, и това, което излиза по новините. Такива, които се правят на големи герои, да знаят, че след подобно поведение могат да изложат на риск огромни маси от населението", предупреди той.

Председателят на ДАБ Петя Първанова пък направи връзка между мигрантските протести в чужбина и у нас.

"Така е било, когато Кале се запали – и в Харманли имаше инцидент, когато в Германия имаше инцидент, и тук имаше. Вчера се запали остров Лесбос, сега и тук. Очевидно имат връзка помежду си", каза Първанова пред бТВ, допълвайки, че според нея в лагера се е създало изкуствено напрежение.

В момента в центъра в Харманли има около 2700 души, които са разделени по националност, за да не се стига отново до сблъсъци. От дясната страна на блоковете са арабско говорящи, от лявата – афганистанци, в Пъстрогор са афганистанци, в Баня са сирийци, уточни Първанова.

Децата в лагера в Харманли са около 600, а жените – 400-500. Тяхната безопасност е осигурена, увери още тя. По думите и в петък, събота и неделя ще се работи в ситуация на спешност, за да се оправят прозорците и мигрантите да са на топло. Ще бъдат доставени и легла, тъй като почти цялата покъщнина е унищожена при бунта.

Задържаните са разпределени из цялата Хасковска област

Задържаните при размириците около 400 души са разпределени по полицейските управления в цялата Хасковска област, обяви в петък говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова с уточнението, че в момента са в ареста за 24 часа, после на някои ще им бъде наложена и 72-часова прокурорска мярка, а накрая ще се прецени за кого ще се иска от съда и постоянно задържане.

"Прокурорите от Харманли са убедени, че в случай на събиране на достатъчно доказателства ще следва да се поиска постоянното задържане на лицата от съда, заради което ще се постановят и 72-часовите арести", обясни действията на колегите си тя.

По думите ѝ в резултат на бунта в лагера са причинени значителни имуществени вреди и са пострадали множество хора. Както и МВР обаче, Арнаудова също спомена само ранените 24-има полицаи, но не и колко са пострадалите мигранти.

Уточни също, че в момента Районната прокуратура в Харманли провежда досъдебно производство с първоначални работни обвинения за хулиганство при условията на изключителна дързост и цинизъм, както и за унищожаване и повреждане на чуждо имущество на значителна стойност.

"В момента се установяват причините за възникването на тези безредици. По непотвърдена, но предварителна информация, причината е че тези лица не желаят да останат на територията на центъра, искат да напуснат България и да се отправят към Европа. За същите лица са били организирани медицински прегледи, за да се установи какво е здравословното им състояние, което те очевидно са възприели като някаква форма на принуда. Това са първоначалните данни, но разбира се причините за възникване на този инцидент ще се установят в нашето разследване", каза още говорителят на главния прокурор.

По повод информацията за запален български трибагреник в лагера, Арнаудова уточни, че за този случай е сезирана спецпрокуратурата, която вече е идентифицирала афганистанеца, запалил знамето и предстои той да бъде доведен в София, за да бъде задържан за 72 часа и обвинен.

БХК: Провокаторите трябва да се търсят сред т.нар. "патриотични" партии

Българският хелсинкски комитет (БХК) също излезе с позиция за тежкия инцидент, подчертавайки, че ако в България има истинско правораздаване, разследващите трябва да потърсят провокаторите на бунта и сред "т.нар. "патриотични" партии и организации".

"Кому беше нужно това?! Кой нагнети напрежение в населението в Харманли с раздухване на слухове и дезинформация за огромна опасност от зараза и болести, удобно асистиран от група медии, свързани с известен на обществото ни олигарх? Кой принуди Държавната агенция за бежанците да извърши фактическо "затваряне" на бежанският лагер там, въпреки че карантината спокойно можеше да бъде ограничена до определени помещения и единствено спрямо болните хора? Кой изви ръцете на ръководството ѝ с ултиматуми и го принуди затварянето на лагера да стане светкавично, без никаква подготовка и без никаква възможност на служителите на ДАБ, на неправителствените организации и на доброволците в него да разяснят на хората в лагера защо двора се огражда с бодлива тел, поради какви причини се въвежда пропускателен режим и докога ще продължава тази мярка?"

Това са част от риторичните въпроси, които задава към властта шефката на Програмата за правна защита на бежанци и мигранти към БХК Илиана Савова. Според нея "много са възможните отговори на въпроса защо тази манипулация бе осъществена и проведена в стила на най-добрите тоталитарни инсценировки, но три от тях изпъкват между останалите".

"Първо, наближават избори. Определени партии, които залагат единствено на антиимигрантска, ксенофобска и фашистка реторика, имат нужда да акумулират самочувствие и електорат. Какво по-хубаво от това да организират един контролиран бунт с малко кръв и много медийна истерия.

Второ, България съвсем наскоро получи помощ от 160 милиона евро, значителна част от която се дава на ДАБ за провеждане на крайно наложителни мерки по подобряване на капацитета за прием и мизерните условия в бежанските лагери. От тази гледна точка сигурно са възникнали значителни апетити да се предизвика оставката на нейното ръководство и в този размътен откъм политическа отговорност момент да се назначи на този пост някоя по-близка до определени партии личност, която да "усвоява" тези средства – по предназначение, подразбира се.

И последно, нищо не е по-лесно от това, да се отклони вниманието на обществеността и избирателите от политическата некадърност и злоупотреби на управляващите и техните съучастници чрез разпалването на страхове, омраза и насъскване на хората едни срещу други", пишат от БХК.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

24 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит в 23:46 на 02 март 2022 от автора.
  #24
 2. Мони Монев_deactivated_1503637416
  #23

  Не съм майкъл, аз съм тайното название на путин който купува зa себе си милиардни активи от корупция...

 3. Стефанов
  #22

  бунтове ще има още много - защото мигрантите знаят че тяхните братя и сестри отдавна вече се заселиха в Германия и спокойно вече се плодят там, а нашите глупаци ги държат тук в концлагери ???? ееее ???? - пускайте ги де си ходят в Германия и обстановката ще се успокои !! Афганистанци - ГОУ ХОУМ В ГЕРМАНИЯ !!!!

 4. Антон
  #21

  Ндааа, Борисов видял риск от тероризъм. И търсим спящи клетки....
  И Динко ги търси. Всички ги търсим и питаме всеки срещнат: Абе "Кой"? А човекът с най-много "титли" - от "кръстник на всички свинари" (според свинарите), до Де Гол (според адв. Марковски), от години го казва "по телевизора" - АЗ, ви разградих държавата, АЗ, ще казвам кой кога и колко да прави, АЗ, колко ще дам....
  Един много незначителен пример, незначителен, колкото един човешки живот. Преди месец, човек изчезна в района на х.Тъжа.

 5. Pilgrim
  #20
 6. Мони Монев_deactivated_1503637416
  #19

  1944-...

 7. Pilgrim
  #18

  1930-1943г.

 8. Pilgrim
  #17
 9. milan
  #16

  В ход е органицирана,мащабна акция на Путин за дестабилизация на ЕС и поставяне на власт,на проруки правителства в страни,в които предстоят избори,каквато е България.Това няма да е единствената такава.

 10. milan
  #15

  Риск от тероризъм и бунтове на мигранти се засилва винаги,когато се продължат санкциите срещу Русия,което говори за това,кой стои зад агресивната бежанска вълна в ЕС.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.