Хартиен фест, ретрокомпютри и 3D-крепости за Нощта на музеите в София

На 18 май бургаските дами се потапят в хайлайфа от преди век, пънк-рок насред “Сексагинта Приста“

Хартиен фест, ретрокомпютри и 3D-крепости за Нощта на музеите в София

Триизмерни антични крепости, фестивал на хартиеното изкуства, работещи ретрокомпютри и други технологични чудеса, старо и ново художествено и плакатно изкуство ще могат да видят любителите на културните прояви в София в европейската Нощ на музеите и галериите, която ще е на 18 май. Тогава музеи и галерии не само в столицата, но и във всички големи градове на страната ще приемат посетители безплатно до полунощ

 

В тазгодишното девето издание на европейската инициатива, идваща от Франция, в българия се включват повече културни институции. Само в София се очаква над 150 хил. души да се отдадат на нощната магия на изкуствата.

 

Една от най-широко мащабните атракции ще е "София хартиен арт фест", който ще обхване 18 различни отправни точки в столицата, но най-интересните му прояви се очертава да са в Софийската градска художествена галерия и в Националния исторически музей. В Бояна ще изникне специална "хартиена" улица, на която ще бъдат разположени павилиони на художници и приложници, различни издателства, а изложбата "Изкуството на ръчната книга от цял свят" надхвърля обичайните представи за книгата. Софийската галерия пък ще пречупи спецификата на хартиеното изкуство през призмата на традициите в различни култури по света.

 

От Столичната община са организирали безплатен транспорт до Историческия музей в Бояна, който ще тръгне в 18 часа от Националната художествена галерия. Подобен транспорт по същото време и от същото място ще има и до Музея на социалистическото изкуство в кв. “Изгрев“. Там, освен постоянните експонати на тоталитарното художествено изкуство, онези посетители, които изпитват носталгия по онова време, или младите, които нищо не знаят за него, ще могат да видят експозицията "Социализъм - интернационализъм. Политически плакат 1945 г.- 1953 г.". Тя представя близо 80 творби на плакатното изкуство от България, Китай, Полша, Унгария, Румъния и бившия Съветски съюз,

 

На жълтите павета в центъра на София пък ще изникне и ще връща съвременните софиянци назад в античните времена триизмерната възстановка на Улпия Сердика. Тя ще е направена от Националния археологически музей на базата на почти 90-годишните археологически и исторически научни изследвания. Посетителите ще могат да усетят наяве обичаите в Римската империя като опитат древни кулинарни деликатеси, приготвени по оригинални рецепти. Отделно музеят ще представи и изложбата "Коприна и сребро", която ще запознае посетителите с облеклото на българите от края на ХІХ и началото на ХХ век.

 

3D-крепости, но в хартиен вариант, ще могат да си изработят посетителите на Националния военно-исторически музей в София, които ще бъдат посрещани от представителния гвардейски духов оркестър. Любителите на укрепените отбранителни военни съоръжения могат да пробват сръчността си като изработят триизмерни модели на средновековните български крепости Кракра в Перник, Асеновата крепост в Асеновград и римската крепост Кастра Мартис (Кула, Видинско).

 

Любителите на науката ще могат да видят в Националния политехнически музей демонстрации, свързани с някои интересни и неочаквани свойства на материалите, както и на работещи ретрокомпютри.

 

Министерството на културата ще представи в галерия "Средец" изложбата "Материал, форма, образ" на Димитър Хинков, включваща произведения на живописта, изработени с новаторски техники на смесване на нехарактерни за стила материали, съобщиха в четвъртък организаторите на проявата.

 

В Националната художествена галерия пък в реставрирания Голям салон ще бъдат изложени произведения на Георги Баев и непознати картини на Ярослав Вешин.

 

Криптата на катедралата "Св. Ал. Невски" ще покаже обновената си експозиция на християнското изкуство в България, а на Моста на влюбените до НДК ще има изложба “София и другите градове“, които искат да са европейска столица на културата през 2019 г.

 

Бракаловата къща в Бургас отваря врати за дамите, които искат да усетят каква е била атмосферата на висшето общество в началото на миналия век и да се снимат в автентична обстановка. Те обаче трябва да се явят в ретро тоалети или с феерични шапки и шалове, отговарящи на онези времена.

 

Русенци, които отидат в Историческия музей, ще могат да научат какво да яли древните траки, както и да разберат може ли да се правят пържоли от косматия мамут, с какви мъниста дамите да си правят гердани, според това от какви уроки искат да се предпазят. Експозицията на древната крепост “Сексагинта Приста“ пък ще приюти пънк-рок групата “Скролетикс“, които в продължение на два часа ще покажат как се отразява съвременната музика на древните останки.

 

Варненци и посетителите на крайморската столица ще могат да се насладят на изцяло обновената експозиция на Каменната зала на Археологическия музей. Алхеологическият музей в Пловдив ще представи среднощно изложбата "Античният форум на Филипопол".

 

В Чипровци ще бъде представен за първи път пред публика оригинален екземпляр от първото издание на "Неделник" на Софроний Врачански от 1806 г. в историческия музей.

 

Още десетки галерии и музеи в останалите градове на страната ще останат отворени за посетителите, пожелали да се отдадат на изкуство и история в нощта на 18 май.

Споделяне

Още от Общество