Харуки Мураками: Външните хора не бива да се изолират, историята - да се пренаписва

Харуки Мураками: Външните хора не бива да се изолират, историята - да се пренаписва

Японският писател Харуки Мураками предупреди, че външните хора не бива да се изолират, а историята - да се пренаписва, когато прие наградата за литература "Ханс Кристиян Андерсен, предаде Асошиейтед прес.

Мураками направи изказването в родното място на автора на приказки от 19-и век Одензе, Дания. В речта си, озаглавена "Значението на сенките", той цитира приказката на Андерсен "Сянката" - мрачна история, в която се разказва за учен, подчинен от своята собствена сянка и в крайна сметка убит от нея.

По думите на Мураками "независимо колко висока стена построяваме, за да не допуснем натрапници, независимо колко строго изолираме външните хора, независимо как пренаписваме историята, за да е благоприятна за нас, накрая вредим и нараняваме себе си".

Речта му беше до известна степен абстрактна, но японските медии интерпретираха стената и натрапниците като препратка към бежанците, пристигащи в Европа, и протекционистката реакция, отбелязва Асошиейтед прес.

Мураками посочи, че не само отделните хора, но и всяко общество и нация имат своята тъмна страна. "Не само отделните хора трябва да се изправят лице в лице със сенките си. Това трябва да направят също обществата и нациите", каза той, според пълния запис на речта му, публикувана от японския вестник "Асахи".

Шестдесет и седем годишният Мураками обикновено избягва да е във фокуса общественото внимание, но е правил изказвания по различни теми, като световния мир, историята и ядрената енергия.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?