“Харвард“ остава най-добрият университет в света

“Харвард“ и Масачузетският технологичен институт са на върха в световната класация на университетите като топ 100 продължава да е доминиран от американски висши училища. Това сочи класацията на списанието Times Higher Education, която е базирана на оценките на 17 000 преподаватели във висши училища.

"Кеймбридж" и "Оксфорд" са в топ 10, но други британски университети са изпаднали по-надолу в класацията, докато азиатските висши училища са във възход.

Топ Пет повтаря миналогодишната класация на списанието с двата бостънски университета на първите две места. "Кеймбридж" отново е най-високо класираният британски университет - на трето място в класацията, следван от "Стандфорд" и университета "Бъркли" в Калифорния.

По-нататък до десето място се нареждат университетът в Принстън, Токийският университет, Калифорнийският университет, Лос Анджелис и Йейл.

Наблюдава се нарастващо присъствие на страни като Китай, Япония, Сингапур и Южна Корея. Швейцария също показва добри резултати, като се има предвид съотношението с броя на населението ѝ. Държавата вкарва три университета в топ 100.

Нито един български университет не попада в класацията на най-авторитетните вузове в света местата от 1 до 400.

Подобни класации нямат официален статут, но те стават все по-важна част от начина, по който университетите се рекламират пред студентите, особено с глобализирането на висшето образование.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?