Харвард продължава да е най-добрият университет в света

За осма поредна година Харвард е начело на годишната академичната класация на университетите в света, която се изготвя от 2003 г. от Центъра на университетите от световна класа към Шанхайския университет. Класацията традиционно е доминирана от университетите в САЩ, но тази година напредък бележат и китайските университети, отбелязват световните агенции.

САЩ водят в тазгодишната класация с 8 университета в първата десетка и 54 в първата стотица. В топ десет има само два европейски университета – Кеймбридж, който е на пето място и Оксфорд, който е на десето. Броят на британските университети сред първите 500 е спаднал от 40 на 38.Сред първите 500 университета в света има 106 образователни институции от Азиатско-тихоокеанския регион. Токийският университет заема престижното 20-то място, а университетът в Киото – 24-то.

От китайските университети в първите 200 в класацията са Националният тайвански университет, Пекинският университет, Цинхуа и Китайският университет в Хонконг.

В първата десятка са университетите в Бъркли, Станфорд, Калифорнийският университет, Масачузетският технологичен институт, Калифорнийският технологичен институт, университетите в Принстън, Колумбия и Чикаго. Йейл е на 11-та място.

В топ 50 попадат университетите в Торонто (27-мо място), университетът Пиер и Мари Кюри в Париж (39-то място), университетът в Копенхаген (40-то място), Каролинският институт в Стокхолм (42-ро място), университетът в Утрехт, Холандия (50-то място).

Университетите са класирани по шест показателя, включително по броя на дипломираните студенти и преподаватели, които са носители на Нобелова награда, броя на често цитирани изследователи, броя на статии, публикувани или цитирани във водещи списания и изявите на глава от служителите и завършилите съобразно с размера на институцията. В класацията всяка година има над 1000 университета, като в интернет се публикуват първите 500. Това са главно университети, които имат високи постижения в областта на научните разработки.

Български университети не фигурират сред първите 500 висши училища в света.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?