Хърватин, убил шестима в България, е арестуват в Сърбия

Издирван от Интерпол хърватин, за когото се подозира, че е извършил шест убийства в България, се е предал на полицията в сръбския град Неготино, съобщи във вторник белградският вестник Блиц, цитиран от Би Би Си.

28-годишният Роберт Матанич е издирван и от Сърбия и Черна гора за контрабанда на оръжие по линията България - Хърватска. Наемният убиец, въоръжен с ръчни бомби и пистолет, е бил обкръжен в понеделник от полицията в стаята си на хотел "Инекс Крайна" в центъра на Неготино, пише Блиц.

Хърватинът настоявал да бъде предаден на хърватските власти. Неговият приятел Томислав Марианович преди това доброволно се предал на полицията. Матанич е заплашвал със самоубийство и е искал да разговаря с шефовете на сръбската полиция.

Двамата хървати са преминали легално сръбската граница. В Неготино са се настанили в хотела, но бързо е била информирана полицията, която го е блокирала. В едното крило на сградата живеят и стотина бежанци от Косово.

Според белградския вестник Политика се предполага, че Матанич е член на хърватска банда, която е извършила серия убийства в България. Престъпници от хърватския, но и от сръбския подземен свят вече все по-често действат в България, коментира вестникът. Българската полиция от време на време успява да арестува някои от бандитите и да ги изгони от страната. Главният нелегален бизнес в България е свързан с търговията на наркотици, фалшифициране на пари, кредитни карти и документи, пише сръбският официоз.

Хърватинът Робърт Матанич, когото МВР издирва по подозрение в тежки престъпления, най-вероятно незаконно е напуснал страната ни преди 2-3 дни, коментира главният секретар на министерството Бойко Борисов, като се позова на показанията на задържания сподвижник на Матанич. По думите на Борисов Матанич официално е в България от 14 август миналата година и оттогава не е напускал страната.

Борисов уточни, че сръбските власти са използвали тежко въоръжение за задържането на Матанич. Следобед българският офицер за връзка в Сърбия е разговарял с местните власти, като са изпратени необходимите документи за екстрадирането на Матанич за България. В Научно-изследователския институт по криминалистика и криминология на МВР се правят необходимите справки по случая.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?