Хърватите поискаха членството в ЕС

Хърватите поискаха членството в ЕС

Хърватия гласува с "да" за присъединяването си към ЕС през 2013 година, става ясно от официалните данни от преброяването на бюлетините на референдума в неделя.

При 99% преброени гласове резултатите сочат, че 67% от участвалите са предпочели Хърватия да стане 28-я член на съюза, а 33% са против. Властите обаче изразиха разочарованието си от ниската избирателна активност. Едва 44% от хърватите с право на глас отидоха до урните.

Присъединяването на Хърватия към ЕС ще стане малко над две десетилетия, след като страната се отдели от бившата федерация Югославия.

"Това е голям ден за Хърватия, може би повратна година в историята ни. Очаквам цяла Европа да стане мой дом", заяви президентът Иво Йосипович след като гласува.

ЕС реши, че Хърватия може да стане член на 1 юли 2013 година. След 7 години на преговори тя ще е втората република в съюза от бивша Югославия. Първа в ЕС влезе през 2004 година Словения

Противниците на присъединяването твърдят, че моментът не е подходящ, защото ЕС не е това, което беше, най-вече заради кризата с еврото. Други критикуват, че така и не е станало ясно какво по-точно ще означава членството в ЕС за страната с 4.3 милиона души население.

Председателите на ЕК Жозе Мануел Барозу, и на Европейския съвет Херман ван Ромпой приветстваха хърватите за положителния вот от референдума.

”Поздравяваме Хърватия и нейния народ за този избор – влизането в ЕС ще им предложи нови възможности и ще засили стабилността и напредъка на нацията”, се казва в общо комюнике двамата европейски лидери.

Споделяне

Още от Европа