Хърватия е изпълнила всички условия за влизане в ЕС

Хърватия е изпълнила всички условия за влизане в ЕС

Хърватия е изпълнила всички условия за влизане в ЕС от 1 юли тази година, заяви в Загреб еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле. На извънредно заседание на хърватското правителство Фюле представи окончателния доклад на Европейската комисия, в който се посочва, че страната е изпълнила всички условия и изисквания на ЕС във всички области и е готова да стане пълноправен член на съюза.

Това е важен момент в историята на Хърватия. Годините на упорит труд по пътя към ЕС накрая се увенчаха с успех, подчерта Фюле. Вие свършихте отлична работа. Уверен съм, че останалите страни от Западните Балкани скоро ще последват вашия пример, добави еврокомисарят.

В последния доклад на Европейската комисия, публикуван през октомври, пред Хърватия бяха поставени задачи, които страната трябваше да изпълни до предполагаемата дата на присъединяването си към евросъюза. Тези задачи включваха десет пункта, сред които уреждане на ситуацията с приватизацията на корабостроителните предприятия, продължаване на борбата с корпуцията и подсилване на граничната полиция, която ще охранява хърватските граници на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?