Хърватия иска да влезе в ЕС през 2007 г., казва президентът на страната Месич

Хърватия очаква, че през 2007 г. ще влезе в ЕС, казва хърватският президент Стипе Месич в интервю за френския в. Фигаро.

Очакваме, че през 2007 г. ще влезем в ЕС. Дотогава ще изпълним всички европейски изисквания, казва Месич, като добавя, че в този срок Загреб трябва да реши някои нерешени въпроси, като завръщането на бежанците, прогонени по време на военния конфликт в Хърватия през 90-те години, и сътрудничеството с трибунала в Хага.

Интервюто на Стипе Месич е взето ден след като той се срещна с френския президент Жак Ширак. Френският държавен глава разкритикува остро миналата седмица 10 държави от източна Европа, сред които и Харватия, за това в началота на февруари излязоха със съвместна декларация, в която подкрепиха САЩ по иракската криза. Ширак заяви, че поведението на тези страни може да застраши тяхното членство в Евросъюза.

В края на миналата седмица Хърватия внесе официално молбата си за членство в ЕС. в петък в Атина.

Месич посочва в интервюто, че Загреб желае да бъде постигнато споразумение по иракската криза преди да заеме становище. Той припомня, че Хърватия е член на антитерористичната коалиция, но е против война, докато съществуват възможности за мирно решаване на проблемите.

До края на 2006 г. Хърватия ще изпълни условията за приемане в ЕС, каза днес на пресконференция в Загреб хърватският министър за европейската интеграция Невен Мимица, цитиран от агенция ХИНА.

Хърватия може да стане готова за членство в ЕС до края на 2006 г., каза Мимица и добави, че Загреб през следващата година ще изпълни условията на Споразумението за стабилизиране и асоцииране на Хърватия към ЕС, което е първата крачка към прием в съюза.

Той оцени, че Хърватия има добри шансове в срок от една година да получи статут на кандидат за ЕС.

Според хърватския министър за европейската интеграция иракската криза няма да повлияе на присъединяването на Хърватия към ЕС и добави, че най-големите проблеми за евроатлантическата интеграция на Загреб са завръщането на прогонените по време на войната в Хърватия в началото на 90-те години, сътрудничеството с трибунала в Хага и реформата в правосъдието.

Според резултати от проучване на общественото мнение, съобщени на пресконференцията, 75,5 процента от хърватите са за присъединяване на страната им към ЕС. За влизането на Хърватия в НАТО са 61 процента от анкетираните.

По БТА

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?