Хърватия изнася все повече злато

Хърватия става все по-голям износител на злато, но не заради някоя златна мина или откриването на богати залежи по река Драва, а вследствие на откупуването на златни бижута от обеднели хърватски семейства, съобщава агенция Танюг.

В страната има около стотина места, които откупуват злато, като всеки ден възниква ново такова място, съобщават местните медии, напомняйки, че износът на злато на Хърватия през 2006 г. е бил 77 килограма, а миналата година е бил 1,37 тона. Стойността на златото за шест години се увеличила от 1,1 милиона на 54 милиона долара.

"Това, което се случва, не е само при нас, има го и в Америка, където има страшно много места за откупуване на злато. Кризата е толкова дълбока, че много хора се отказват от своите скъпоценности и съответно се увеличава и броят на тези, които ги откупуват", заяви предприемачът Иван Ивин за изданието "Вечерни лист", цитирано от БТА.

Цените на златото в страната варират от 90 куни (12 евро) за грам осемкаратово злато до 290 куни (38,5 евро) за грам 24-каратово злато.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?