Хърватия капитулира пред бежанците и ги прехвърля към Унгария и Словения, които не ги пускат

"Няма да станем "гореща точка" за имигранти", закани се премиерът Миланович

Хърватия капитулира пред бежанския поток и обяви, че вече не може да приема мигранти и ще ги "придвижи" към Унгария и Словения, за да продължат пътя си към Западна и Северна Европа. Така се заформя патова ситуация, в която никой не иска да приеме бежанците, а между отделните страни по маршрута им ескалира напрежение. В същото време Европейският съюз все още е далеч от намирането на общо решение за изход от кризата.

В петък вечерта хърватските власти започнаха да превозват стотици бежанци организирано с автобуси към границата с Унгария. Будапеща обаче обяви, че няма да допусне никакви имигранти и разположи на граничния пункт при с. Беременд стотици военни и полицаи, както и две високопроходими многоцелеви колесни машини с монтирани на тях картечници.

Унгарски автобуси извозват пристигналите от Хърватия към австрийската граница

До Беременд пристигнаха 21 автобуса от Хърватия с около 1300 бежанци, за които унгарците изпратиха свои автобуси, които ги откарват към границата с Австрия. Така е създаден коридор към западните страни, съобщава електронното издание на хърватския "Ютарни лист", според което скоро на границата ще пристигнат още автобуси.

Автобусите, които оставят мигрантите на пункта Беременд, се връщат в хърватския град Бели Манастир, за да вземат останалите там мигранти. От сутринта на гарата в Бели Манастир стои влак с около 1000 мигранти, които също трябва да се отправят към Унгария.

На граничния пункт със Словения Хармица се очаква увеличен прилив на бежанци от Загреб, съобщава още вестникът. Те пристигат с таксита и автобуси, защото железопътният транспорт е спрян. От словенската страна на пункта Хармица вече има голям брой словенски полицаи.

Харватия "има сърце, но има и глава" – няма да приема мигрантите, а ще ги препраща

Хърватският премиер Зоран Миланович заяви по-рано, че страната спира да регистрира и настанява имигранти и ще ги насочи по пътя им.

Хърватия "има сърце, но трябва да напомни на своите съседи и на ЕС, че има и глава", заяви той. Допълни, че страната няма да издига стена като Унгария или да изпраща армия срещу бежанците. Ще започнем да прилагаме нови методи, ще приложим нашия План Б, ще сме по-гъвкави, каза хърватският премиер.

"Влезлите в страната ще получават вода, храна и лекарска помощ, но след това ще трябва да продължат пътя си. Призоваваме ЕС и онези, които не искат да намерят решение на бежанската криза, да разберат, че Хърватия в никакъв случай няма да се превръща в "гореща точка" (бел. ред. център, в който ще се приемат мигрантите и ще се обработват техните документ), както ни предлагат някакви бюрократи със заплати от 10 000 евро. Хърватия няма да приеме 100 000 мигранти и Европа да избира кой от тях да приеме и кой не", Зоран Миланович.

След като за по-малко от два дни в страната влязоха повече от 13 000 души, местните власти затвориха седем от осемте пропускателни пункта със Сърбия и обявиха, че е въпрос на време да затворят напълно границата.

Проблемът с бежанската криза е на турско-гръцката граница

"Хърватия не може и няма да приеме повече това бреме. Време е да се справим по различен начин с проблема. В същото време е абсолютно възможно, допустимо и цивилизовано Гърция да започне да спазва правилата и да прекрати мигрантския натиск. Ангела Меркел покани тези хора и те се юрнаха. Хърватия е в състояние да приеме само няколко хиляди", каза още той.

Според Миланович "проблемът с бежанската криза е много по-дълбок, на стотици километри от Хърватия" – "на границата между Турция и Гърция".

"Няма никаква заплаха за живота на бежанците в Турция. Гърция не охранява Шенгенската граница, затваря си очите. Поради някаква причина – Гърция Гърция прави това, Европа прави това. Тогава бежанците се насочват към Харватия, защото Унгария и Словения са затворили границите си", каза той.

Хърватия няма капацитет да се справи със засиления миграционен поток. Хиляди хора останаха блокирани в района край границата със Сърбия, където цари пълен хаос. Засега много малко от влезлите в Хърватия бежанци са напуснали страната.

Хърватският премиер отказа коментар на заканите на сръбския си колега Александър Вучич, че страната му ще даде Хърватия на международен съд, ако затвори границите си и международните пътища.

Унгария строи ограда и по хърватската си граница, обвинявайки Загреб

Словения и Унгария обаче вече обявиха, че няма да допускат нелегални имигранти.

Говорител на унгарското правителство каза, че решението на Хърватия да пренасочи имигрантите е "напълно неприемливо".

Унгария вече започна да строи и ограда по границата с Хърватия, за да пресече притока на мигранти, като е разположила стотици войници и полицаи в района.

"Трябва да приложим същите мерки като по сръбско-унгарската граница", каза премиерът Виктор Орбан.

Словения затвори границата с Хърватия и ѝ върна бежанци, пристигнали с влак

Словения също затвори границата с Хърватия и обяви, че всички мигранти, които успеят да преминат на словенска територия нелегално, ще бъдат връщани обратно в Хърватия.

Словенската полиция спря влак с 200 – 250 бежанци на гара Добова, на границата с Хърватия. Задържаните мигранти ще бъдат върнати в Хърватия в най-скоро време.

Това е първата голяма група бежанци, опитали се да влязат в Словения след избухването на бежанската криза в Европа.

Бежанците са били свалени от влака и под ескорт настанени временно в три вагона на територията на гарата, съобщи ДПА, позовавайки се на словенската държавна телевизия.

Няколкостотин се опитали да преминат на територията на страната и през граничния пункт Брегана-Словенско село, но не са били допуснати, съобщи словенската полиция N1.

"Словения ще изпълнява своите задължения по Шенген и ще охранява границата с Хърватия", заяви премиерът Миро Церар.

Двете бивши югославски републики изведнъж се оказаха по пътя на бежанците, след като Унгария затвори границата си със Сърбия и маршрутите към Западна Европа се изместиха.

Мигрантите, минаващи през Балканите, се пренасочиха към Хърватия и Словения с надежда после да продължат през Австрия към Германия, Франция, Швеция и други богати страни.

По целия маршрут граничният контрол вече е силно затегнат.

Междувременно близо 850 бежанци, предимно сирийци, които от няколко дни нощуват под открито небе в турския град Одрин, тръгнаха в петък към гръцката граница, но турската полиция ги спря.

“Ние не можем просто да разрешим на тези хора да влязат на територията на Гърция. Ако те имат официално основание за пресичане на границата, споразумение или заявка от която и да е страна, че е готова да ги приеме, то тогава ще ги качим на самолети или автомобили и ще ги изпратим. До сега нито една държава не е отправила такава инициатива“, каза валията на Одрин Дурсан Али Шахин.

Гърция, която е в навечерието на предсрочни избори, каза по-рано, че се подготвя за по-голям бежански поток. България подсили с армия охраната на границата с Турция.

Във все по-изострящата се ситуация европейските държави остават разделени по предложението на Европейската комисия за квотното разселване на 120 000 бежанци, както и за мерките за овладяване на бежанска криза.

Въпросът ще бъде обсъден на високо ниво следващата седмица, след като президентът на ЕС Доналд Туск свика на 23 септември (сряда) извънредна среща на върха.


Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?