Хърватия легализира използването на марихуана за медицински цели

Хърватия легализира използването на марихуана за медицински цели

Хърватското Министерство на здравеопазването разреши използването на марихуана с медицински цели в страната, предаде в четвъртък агенция Хина.

Според новата разпоредба употребата на канабис става легална за хората, страдащи от множествена склероза, карцином, детска епилепсия и СПИН. С този правилник се създава и правна рамка за внос на медикаменти в Хърватия, създадени на базата на канабис. Те ще могат да се купуват от аптеките само по лекарско предписание.

Лекарствата ще се предписват с еднократни рецепти, издадени от лекари на обща практика по препоръка на специалисти по неврология, онкология, инфектология и невропедиатрия. Медикаментите ще се предписват в определено количество, нужно на пациента за един месец.

Експертната комисия за легализация на употребата на марихуана за медицински цели заключи, че според медицинската практика нито един от препаратите на базата на канабис не може да излекува трайно злокачествен тумор и да спре прогресирането на множествена склероза или СПИН.

Някои от тези медикаменти обаче облекчават симптомите на тези болести и тяхната употреба се препоръчва в комбинация с други форми на лечение. Употребата на канабис не е одобрена за други неврологични заболявания като Паркинсоновата болест, епилепсия и психиатрични отклонения.

Споделяне

Още от Свят