Хърватия отказа да купи от Израел изтребители F-16

Израел в последния момент реши да пропусне проекта в България

Изтребители F-16, сн. ЕПА/БГНЕС
Хърватия се отказа да купи от Израел изтребители F-16 заради американско противопоставяне, заяви хърватският министър на отбраната Дамир Кръстичевич.
 
”Израел информира министерството на отбраната, че не може за жалост да получи адекватна зелена светлина от САЩ за предоставяне на самолетите F-16“, каза министърът след разговори с израелска делегация.
 
Загреб бе договорил миналия март да купи от Израел 12 стари F-16 американско производство, за да замени своите МиГ-21 руско производство.
 
Според хърватски представители САЩ се противопоставили на тази продажба, защото искали модернизираните електронни системи, инсталирани от Израел на изтребителите без американско съгласие да бъдат отстранени.
 
Сделката бе за $500 милиона долара (435 млн. евро). Това трябваше да бъде най-скъпата оръжейна поръчка за Хърватия от нейната независимост насам.
 
Сега според хърватски медии Загреб може да се обърне към Швеция за изтребители "Gripen“, които също са участвали в търга и са останали на втора позиция, или да анулира търга за закупуване на изтребители.
 
Загреб може да обяви нов търг или пък да се споразумее директно със САЩ.
 
Според неофициална информация Израел проявяваше сериозен интерес и към поръчката в България, но в последния момент се отказаха да участват.
 
По едно време потенциалната оферта на Израел дори се смяташе за фаворит, тъй като се очакваше да включва повече от 8 самолети.
 
САЩ и Израел са традиционно близки партньори и подобно противопоставяне не се случва често. 
 
По-рано тази година Словакия също взе решение за закупуването на нови изтребители. След спорове в правителството бе предпочетена офертата на САЩ за F-16 пред тази на Швеция за "Gripen".
 
До подобно развитие се стигна и в България. По-рано тази седмица правителството реши да води преговори със САЩ за F -16 Block 70.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят