Хърватия "принуди" Унгария да приеме хиляди мигранти

Кризата с емигрантския поток се задълбочава, напрежението между страните ескалира

Хърватия обяви, че е "принудила" Унгария да приеме хиляди мигранти и ще продължи да ги изпраща към северната си съседка на фона на задълбочаващия се хаос в Европа заради най-голямата миграция в западна посока от десетилетия. Загреб спря да приема и регистрира бежанци в петък и започна да ги придвижва организирано с автобуси и влакове към Унгария и Словения.

"Принудихме ги, като изпратихме хора там. И ще продължим да го правим", заяви в събота хърватският премиер Зоран Миланович.

Унгария от своя страна обвини Загреб в нарушаване на международното право и строи с бързи темпове ограда по общата им граница.

На западния фронт на Хърватия около 1200 мигранти преминаха в Словения, която също като Унгария е член на шенгенската зона.

Над 20 хиляди мигранти, много от тях сирийски бежанци, се насочиха към Хърватия откакто Унгария във вторник блокира преминаването им южната ѝ граница със Сърбия чрез метална ограда, сълзотворен газ и водни оръдия.

Граничният контрол по маршрута им навсякъде е затегнат и стотици мигранти спят под открито небе и се движат извън стандартните пътища.

Европейските държави си прехвърлят отговорността за тях една на друга докато ЕС досега се проваля в опита си да намери общо решение на проблема.

Хърватия извозва хиляди мигранти към Унгария

Хърватски влак, докарал 800 мигранти в Унгария, е бил ескортиран от 40 въоръжени хърватски полицаи, като унгарското вътрешно министерство нарече това "безпрецедентен граничен инцидент".

Хърватското министерство на вътрешните работи снощи опроверга медийните информации за временно задържане в Унгария на хърватските полицаи, ескортиращи влака, предаде Франс прес.

"Някои медии публикуваха информации за предполагаемото арестуване на агенти на хърватската полиция в Унгария. Министерството на вътрешните работи на Хърватия информира обществеността, че тази информация е погрешна", се казва в комюникето, разпространено от агенция ХИНА.

Антал Роган, главен съветник на консервативния унгарски премиер Виктор Орбан, заяви, че поради действията на Хърватия по време на кризата с мигрантите, Будапеща ще блокира достъпа на Загреб до шенгенската зона за свободно движение в ЕС, която обхваща 26 страни.

Вече над 8000 мигранти са влезли в Унгария от Хърватия с автобуси и влакове, като хърватските власти продължиха през целия ден в събота операцията по извозването на мигрантите.

Унгарските власти започнаха частична мобилизация на резервистите от въоръжените сили, за да помогнат за справяне с мигрантската криза.

Словенската полиция използва сълзотворен газ, за да отблъсне мигранти на границата с Хърватия

В нощта срещу събота словенската полиция разпръсна със сълзотворен газ група от няколко стотици мигранти, които се опитаха да преминат насила границата с Хърватия.Инцидентът стана на граничния пункт Хармица, където мигрантите, поддържани от хърватски и словенски активисти, настояваха да ги пуснат в Словения, съобщи Франс прес.

След едночасово напрежение, словенската полиция за борба с безредици използва сълзотворен газ срещу мигрантите, срлед които имаше деца, опитващи се да пробият полицейския кордон на моста, който бележи хърватско-словенската граница.

Преди ден премиерът Миро Церар заяви, че Словения може да създаде транзитни коридори за мигрантите, ако те продължат да прииждат, за да им позволи да стигнат до западна Европа "в добри условия".

"Ако бежанският натиск стане твърде силен, Словения със сигурност ще обсъди маршрути, т.нар. коридори, с другите заинтересовани страни", каза Церар след заседание на Съвета за национална сигурност в Любляна.

Словенските власти са регистрирали над 1000 мигранти, влезли в страната, докато 700 остават струпани на граничния пункт Обреже, на 20 км източно от хърватската столица Загреб.

"Нови бежанци пристигат непрекъснато и затова е трудно да се посочат точни числа", заяви говорителката на полицията Аленка Дренек пред Франс прес по повод мигрантите, които продължават да прииждат на граничния пункт Обреже.

Словения е готова да приеме до 10 000 бежанци, заяви в интервю за германски вестник словенския посланик в германия Марта Кос-Марко.

"Ако бежанците подадат молба за убежище при нас, ще ги приемем и защитим. Имаме капацитет за това. Бихме могли да приемем до 10 000", заяви тя за в. "Райнише пост". "В случай, че кандидатите за убежище надвишат този брой, страната ще бъде принудена да помоли за помощ Европа. Ние действаме съсгласно правилата на споразуменията от Шенген и Дъблин. В същото време оставаме хуманни", заяви посланичката. "Ние също срещнахме солидарност, когато бяхме във война през 1991 г. Тогава Австрия и Италия бяха готови незабавно да ни се притекат на помощ. Затова чувстваме като наш морален дълг да помогнем на бежанците", добави тя.

Юнкер предложи на Хърватия техническа и логистична помощ за справяне с прилива на мигранти

Хърватският премиер Зоран Миланович разговаря по телефона с германската канцлерка Ангела Меркел и обсъди с нея ситуацията с мигрантите.
"Те се съгласиха, че проблемът трябва да се реши при външните граници на ЕС", съобщи в изявление хърватското правителство.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предложи на Хърватия техническа и логистична помощ за справяне с прилива от мигранти през границата, предаде Ройтерс, като цитира съобщение на комисията.

В разговора снощи Юнкер и Зоран Миланович са подчертали необходимостта от укрепване на защитата на външните гарници на Европейския съюз, засилване на помощта от ЕС в районите в непосредствено съседство и напредък по въпроса за разпределяне на бежанците между страните членки.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?