Хърватия ще отстъпи пред ЕС за екстрадицията на хърватски граждани

Хърватия отстъпи пред натиска да ускори плановете за съгласуване на своите закони за екстрадиция в съответствие с нормите в Европейския съюз - стъпка, която трябва да сложи край на спора, помрачил първите месеци на страната като членка на ЕС, съобщи Ройтерс.

Тази седмица Европейската комисия заплаши, че ще спре финансовата помощ за Загреб, защото страната въведе правила, които ефективно защитават обвинени в престъпления по време на войните в бивша Югославия от екстрадиране. ЕК даде на Хърватия двуседмичен краен срок да предприеме действия и да промени закона.

Служител на ЕС заяви, че председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е разговарял по телефона с хърватския премиер Зоран Миланович и те са договорили компромис.

Хърватия, която обеща да промени закона си до юли идната година, устно се е задължила да направи това до 1 януари 2014 г., заяви служителят, който пожела да остане анонимен. Подробностите от споразумението трябва все още да бъдат уточнени, каза служителят пред Ройтерс.

Министърът на правосъдието на Хърватия щял да се срещне с еврокомисаря по правосъдието идната седмица, за да финализират условията на компромиса.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?